Co można podlewać nawozem z bananów? Na pewno nie te rośliny. Nie będzie co z nich zbierać

Nawóz ze skórek banana to źródło fosforu i potasu. Bardzo dobrze wpływa na kwitnięcie roślin, a także smak owoców. Zdarzają się jednak wyjątki. Niektórych roślin pod żadnym pozorem nie można nim podlewać, bo przyniesie to więcej szkody niż pożytku.

Więcej podobnych treści znajdziesz na Gazeta.pl

Banany to jedne z najbardziej lubianych owoców, dlatego regularnie goszczą w naszych domach. Są bogactwem witamin nie tylko dla naszego organizmu, lecz także dla roślin. Zamiast kupować gotowe nawozy w sklepach ogrodniczych, zrób ekologiczną mieszankę samodzielnie w domu. Pamiętaj jednak, że nie możesz nią podlewać wszystkich roślin.

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

Co można podlewać nawozem z bananów? Te rośliny potrzebują potasu

Po zjedzeniu banana potnij jego skórkę na mniejsze kawałki, wysusz, wrzuć do litrowego słoika i zalej ciepłą wodą. Powstałą miksturę odstaw na dwa dni w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu rozcieńcz z wodą w stosunku 1:1 i podlej rośliny. Taki domowy i ekologiczny nawóz jest idealny dla roślin, które mają trudności ze wzrostem i utrzymaniem zdrowego wyglądu. Oznacza to, że potrzebują dużo potasu, a ten składnik znajduje się właśnie w bananach. Powstałą miksturą można podlewać między innymi paprotkę, dracenę, fikusa, róże, storczyki, dynie oraz pomidory.

Czy nawozem z bananów można podlewać wszystkie kwiaty? Te kwiatki oszczędź

Zbyt duża ilość potasu w glebie prowadzi do zablokowania pobierania przez rośliny składników odżywczych i magnezu. Owoce stają się wtedy kwaśne i niesmaczne. Najczęściej popełnianym błędem jest wrzucanie skórek od razu do ziemi, zamiast robienie z nich roztworu. W ten sposób utrudniasz kwiatom pobór wody, przez co stają się osłabione i zaczynają obumierać. Nawozu z banana nie można też stosować częściej niż dwa razy w miesiącu. Niektóre rośliny w ogóle nie mogą być nim podlewane. Są to drzewa owocowe i rośliny jagodowe. Potrzebują one przede wszystkim azotu, a nie potasu.

Więcej o: