Liście i skoszoną trawę włóż do worka, a później go nakłuj. Zaoszczędzisz sporo pieniędzy

Jesień to czas, kiedy w ogrodzie nie brakuje zeschniętych liści, resztek po uprawie warzyw oraz owoców, czy pędów i gałęzi po przycinaniu krzewów. Co z nimi robić, gdy nie masz kompostownika, a ceny za wywóz odpadów zielonych zwalają z nóg?

Jeszcze do niedawna jesienią często można było zaobserwować, jak właściciele ogródków spalają w nich odpady zielone. Przepisy się jednak zmieniły i aktualnie grozi za to mandat. Kosztowny bywa również wywóz tego typu śmieci. Co więc z nimi zrobić? Zamiast wydawać fortunę, możesz jeszcze zaoszczędzić. W jaki sposób?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Zdrowotny ogród. Te rośliny oczyszczą powietrze w domu

Co zrobić z odpadami zielonymi? Za spalanie możesz otrzymać wysoki mandat

Po sezonie w ogrodzie nie brakuje tzw. odpadów zielonych, czyli głównie liści, które opadają wraz z nadejściem jesieni, ale również skoszonej trawy, pozostałości po uprawach, gałęzi i pędów. Co z nimi zrobić? Zgodnie z przepisami powinniśmy zebrać je do worków i zostawić w wyznaczonym terminie przed domem, by zostały odebrane. Niestety, w wielu gminach obowiązują limity, czyli np. dwa worki na posesję, co nierzadko jest niewystarczające.

Niegdyś nadmiar takich odpadów po prostu się spalało, jednak obecnie jest to zabronione prawnie m.in. ze względu na drażniący dym. Jak możemy przeczytać w art. 145 Kodeksu wykroczeń, za takie działanie grozi mandat w wysokości nie niższej niż 500 zł. Zamiast przepłacać bądź ryzykować możesz pozbyć się nadwyżki odpadów zielonych w inny, prosty sposób. Co więcej, jeszcze na nim zyskasz. 

Pozbądź się odpadów i zyskaj ekologiczny nawóz. Czego potrzebujesz?

Prostym sposobem na pozbycie się nadwyżki odpadów zielonych jest przerobienie ich na nawóz. Możesz tego dokonać nawet bez kompostownika. W jaki sposób? Wystarczy, że zbierzesz wszystkie liście, gałązki, skoszoną trawę, pozostałości po owocach i warzywach i umieścisz w foliowych workach w takiej ilości, by później spokojne je związać. Ważne jest, aby były wymieszane, gdyż różnorodność sprawi, że kompostowanie przebiegnie szybciej. Z tego powodu nie warto zbierać samych liści, gdyż cały proces może wtedy zająć nawet rok. Wypełnione i zawiązane worki przenieś w ustronne miejsce, a następnie w kilku miejscach przekłuj widelcem, patykiem, czy innym ostrym narzędziem, by do środka mógł dostać się tlen. Raz w miesiącu dokładnie nimi potrząśnij i odwróć do góry dnem, by wszystko równomiernie się kompostowało. Dzięki temu w kolejnym sezonie będziesz mogła cieszyć się skutecznym, uniwersalnym i w pełni ekologicznym nawozem.

Więcej o: