Do którego pojemnika wyrzucić kurz z odkurzacza? Wiele osób nie ma pojęcia, co z nim zrobić

Podczas sprzątania domu w odkurzaczu znajduje się później ogromna ilość kurzu. Trzeba regularnie się go pozbywać, żeby sprzęt działał prawidłowo. Wiąże się to jednak z pewnym dylematem: do którego kontenera powinien trafić kurz?

W wysprzątanym mieszkaniu od razu lepiej się przebywa. Chociaż odkurzanie nie należy do najprzyjemniejszych czynności, kłęby kurzu w kątach ogląda się jeszcze gorzej. Jeśli większość czasu spędzasz poza domem, nie masz dzieci ani zwierząt, odkurzenie domu 2 razy w tygodniu w zupełności powinno wystarczyć. Lepiej nie zaniedbywać tego obowiązku, jeśli nie chcesz nabawić się alergii.

Zobacz wideo Dwa proste przepisy na ekologiczny płyn do kurzu. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w kuchni

Gdzie wyrzucić kurz z odkurzacza? Wiele osób ma z tym problem

Odkurzacz bezworkowy zatrzymuje brud bezpośrednio w pojemniku na śmieci, natomiast workowy gromadzi kurz w papierowym albo materiałowym worku. Niezależnie od tego, jaki rodzaj sprzętu masz w domu, należy regularnie go opróżniać. Nie wszyscy wiedzą jednak, do którego pojemnika powinien trafić kurz z odkurzacza. Segregacja śmieci w Polsce od kilku lat jest obowiązkowa, więc nie możemy wyrzucić odpadów byle gdzie. Kurz z odkurzacza wraz z workiem należy wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Jest to kontener w czarnym kolorze.

Co wyrzucamy do śmieci zmieszanych? Lista jest dość długa

Do odpadów zmieszanych wyrzucamy śmieci, z których nie da się już odzyskać surowców wykorzystanych do ich wyprodukowania. Oprócz kurzu z odkurzacza do czarnego pojemnika można wyrzucić także:

  • Gąbki i szmatki,
  • Torebki po herbacie,
  • Produkty higieniczne (podpaski, pieluchy, tampony, patyczki),
  • Zużyte ręczniki papierowe i chusteczki,
  • Maszynki do golenia,
  • Włosy, sierść, pióra,
  • Żwirek i trociny z kuwet dla zwierząt,
  • Odchody zwierząt,
  • Niedopałki papierosów,
  • Paragony,
  • Zatłuszczony papier,
  • Zbite naczynia,
  • Mięso, ryby,
  • Nabiał.
Więcej o: