Jak czyścić i dezynfekować lodówkę, by pozbyć się bakterii oraz wirusów?

Mycie lodówki to nie tylko kwestia usunięcie nieprzyjemnego zapachu czy gromadzącego się brudu, lecz także ochrona przed barteriami i wirusami. Szczególnie teraz, podczas panującej pandemii koronawirusa, warto zadbać o jej czystość, by jak najskuteczniej minimalizować ryzyko zakażenia.
Zobacz wideo Płyn do dezynfekcji - jak zrobić go samodzielnie w domu?

Wiele osób myśli, że lodówkę wystarczy czyścić od czasu do czasu, np. przed świętami. Nic bardziej mylnego! Higiena lodówki jest niezwykle istotna, by regularnie usuwać z niej brud, nieprzyjemny zapach, a także groźne bakterie czy wirusy, które mogą się w niej znaleźć. Szczególnie teraz, kiedy istnieje ryzyko zakażenia koronawirusem, warto czyścić lodówkę nawet kilka razy w tygodniu, przecierając ją płynem do dezynfekcji. Przynosząc zakupy ze sklepu do domu, przed włożeniem produktów do lodówki, warto opakowania przetrzeć ściereczką nasączoną detergentem. To pomoże usunąć znajdujące się na nich ewentualne drobnoustroje. Jak podaje GIS, "wirus osłonięty jest cienką warstwą tłuszczową, którą niszczą detergenty, mydło, środki dezynfekcyjne, promienie UV, a także wysokoprocentowy alkohol".

Jak czyścić i dezynfekować lodówkę?

  • Odłącz lodówkę od prądu.
  • Wyciągnij z niej wszystkie produkty.
  • Wyjmij wszystkie półki i szuflady i zostaw otwarte drzwiczki.
  • Umyj półki i szuflady wodą z detergentem i wytrzyj do sucha ścierką.
  • Umyj wnętrze lodówki (od góry do dołu) przy użyciu wody i detergentu, a następnie wytrzyj całość do sucha.
  • Po umyciu zostaw lodówkę otwartą na ok. 30 min, żeby dokładnie wyschła.
  • Włóż szuflady i półki, a także poukładaj wszystkie produkty. 
  • Podłącz lodówkę do prądu.

W tygodniu pamiętaj, by przecierać lodówkę ręcznikiem papierowym nasączonym płynem dezynfekującym - to jeszcze skuteczniej pozwoli zadbać o jej czystość i uchroni przed wirusami.

Więcej o: