Jak dezynfekować produkty spożywcze, by zminimalizować ryzyko zakażenia koronawirusem?

Jak dezynfekować produkty spożywcze? To pytanie z pewnością zadaje sobie wiele osób. Dezynfekujemy ręce, przedmioty codziennego użytku, klamki, lodówki... A co z żywnością? Jak zatem zadbać o czystość produktów spożywczych, by zminimalizować ryzyko zakażenia koronawirusem?
Zobacz wideo Płyn do dezynfekcji - jak zrobić go samodzielnie w domu?

Przeprowadzone dotąd badania wykluczyły możliwość przenikania koronawirusa do żywności i dostawania się w ten sposób do ludzkiego organizmu. Jednak cząsteczki wirusa mogą znaleźć się na powierzchni produktów spożywczych znajdujących się w sklepie. WHO od wielu lat apeluje o przestrzeganie zasad bezpiecznego przygotowywania i przechowywania żywności, co w czasie trwającej pandemii jest jeszcze istotniejsze. 

Jak dbać o czystość żywności?

Przede wszystkim, po przyniesieniu zakupów ze sklepu, trzeba dokładnie umyć warzywa i owoce, a produktu w opakowaniach przetrzeć ściereczką nasączoną detergentem lub płynem do dezynfekcji. Warzywa i owoce myjemy pod ciepłą, bieżącą (im cieplejsza, tym lepiej) wodą, a owoce o grubej skórce (pomarańcze, cytryny) możemy dodatkowo sparzyć wrzątkiem. 

Pamiętaj o myciu rąk

W obecnej sytuacji zakupy trzeba robić w rękawiczkach, które po opuszczeniu sklepu odpowiednio zdejmujemy i wyrzucamy do kosza, by nasze dłonie nie miały kontaktu z pokrytą drobnoustrojami powierzchnią rękawiczek. Po powrocie do domu, przed i po kontakcie z żywnością należy dokładnie umyć oraz zdezynfekować ręce.

Gotowe dania podgrzewaj ponownie w temperaturze wyższej niż 60 stopni Celsjusza

Jeżeli przygotowujemy posiłki na kilka dni, przed każdym ich spożyciem należy je podgrzać w temperaturze wyższej niż 60 stopni Celsjusza, co pozwoli zniszczyć ewentualne drobnoustroje. Zamawiając jedzenie do domu również możemy je dodatkowo podgrzać w piekarniku, w wysokiej temperaturze. 

Czyść powierzchnie robocze i sprzęty kuchenne, które mają styczność z żywnością

Ważne, aby regularnie dbać o czystość blatów kuchennych, z którymi nasza żywność często ma jakiś kontakt. Blaty kuchenne możemy dezynfekować np. środkami na bazie spirytusu, lub przy użyciu zwykłego detergentu. Przynosząc zakupy ze sklepu pamiętaj, by nie stawiać toreb na blacie kuchennym czy stole.