Pstrąg - polecany na tysiąc sposobów!

Pascal Brodnicki ma kulinarną wiedzę i duży autorytet. Postanowiliśmy porozmawiać z nim o nowej akcji, w którą się zaangażował.

1. Dlaczego zdecydowałeś się na dołączenie do kampanii w roli Ambasadora?

Zdecydowanie zachęcił mnie do tego sam temat pstrąga i akwakultury. Po pierwsze w tym momencie w Polsce nie ma warunków, aby w dzikich wodach pstrąg przetrwał i rozmnażał się, jedyna opcja to tworzenie akwakultur.

Po drugie, w 2050 r. będzie prawie 10 mld mieszkańców na naszej planecie w związku z tym presja związana z produkcją żywności rośnie, co ma bezpośrednie przełożenie na zmniejszającą się populację ryb. 30% dzikich ryb osiągnęło już destrukcyjny limit swoich zasobów biologicznych, a połowa populacji jest na wyginięciu. Świat potrzebuje akwakultury, aby zaspokoić stale rosnące zapotrzebowanie na ryby, czy na owoce morza. Akwakultura daje nam możliwość zjedzenia ryby, która rozwijała się w swoim tempie i przez to jest zdrowa. Takie działanie naprawdę może uratować nasz świat i ekosystem.

2. Jaką rybą jest pstrąg? Dlaczego jest tak wyjątkowy na tle innych ryb? Dlaczego warto jeść ryby? Co takiego mają w sobie ryby?

Wiadomo, że pstrąg potrzebuje konkretnych warunków, a Polska jest do tego idealna. Wybierając pstrąga, wybieramy polski produkt, który wspiera społeczności lokalne i ekonomię wielu regionów. A sam pstrąg ma wiele wartości odżywczych. Zawiera bardzo dużo białka, jest także bogaty w tłuszcze Omega 3 i minerały oraz w witaminy z grupy B - czyli samo zdrowie! Pstrąg pozytywnie wpływa na nasz układ krążenia, a przy tym jest naprawdę bardzo łatwy do przyrządzenia. Pstrąg jest idealnym wyborem do zbilansowania diety. W każdym kęsie pstrąga mamy wszystkie wartości jakich potrzebujemy do bycia zdrowym.

3. Czy to, co znajdzie się na naszych talerzach ma jeszcze inne, szersze znaczenie? Czym wyróżniają się ryby z akwakultury?

Smak ryby zależy od warunków w jakich dorasta, od miejsca w jakim rośnie i się rozwija. Ryba dobrej jakości zapewnia lepszy smak potrawy jaką przygotowujemy. To jest idealne w akwakulturze, że możemy mieć świeży i smaczny produkt w całej Polsce, nawet w mieście, gdzie jesteśmy oddaleni od rzek i zbiorników w jakich znajdziemy zdrowe ryby.

Pstrąg - polecany na tysiąc sposobów!Pstrąg - polecany na tysiąc sposobów! 

4. Co ciekawego możemy zrobić z pstrąga - jak obrabiać tę rybę, by zostało w niej jak najwięcej wartości odżywczych?

Bardzo polecam przygotować rybę w piekarniku. Wystarczy posmarować ją z obu stron oliwą, dodać zioła, sól, pieprz (przyprawy możemy dodawać prosto do brzucha ryby) i włożyć ją do pieca, aż mięso będzie nieprzezroczyste. Pstrąga można zrobić na 1000 sposobów, w marynacie, w tajskich przyprawach, lub zwyczajnie obłożyć posiekanym czosnkiem, pstrąg uwielbia być w towarzystwie białego wina, czosnku i różnych ziół.

5. A na co trzeba zwracać uwagę podczas kupowania ryb i pstrągów?

Najważniejsze by pamiętać, że świeża ryba pachnie! Wybierajmy ryby kierując się poniższymi kryteriami:

  • Oko ryby powinno być wyłupiaste i błyszczące, nie powinno być spłaszczone,

  • Ryba powinna mieć lśniące łuski,

  • Od świeżej ryby czuć delikatny zapach jodu i to jest znak świeżości,

  • Ryba musi być jędrna i sztywna, tak, że gdy trzymamy ją za ogon nie może opadać. 

  • Kolejna rzecz to skrzela. Kolor musi być intensywnie czerwony lub jasnoczerwony, muszą być mokre i lśniące, absolutnie nie mogą być lepkie czy plamiste,

  • Po naciśnięciu palcem ryby jej ciało powinno automatycznie odzyskać swój pierwotny kształt.

To jest bardzo ważne jak wybierać rybę, ale też trzeba wiedzieć jak ją przechowywać.
Świeżego pstrąga można przechowywać w lodówce do maksymalnie dwóch dni, ale pod warunkiem, że wcześniej został wypatroszony, tak samo po ugotowaniu. Możemy ją także zamrozić, oczywiście bez wnętrzności. Również ważne aby nigdy nie rozmrażać jej w gorącej wodzie. Jeśli chcemy zjeść rybę mrożoną, to dzień wcześniej wyjmujemy ją i pozostawiamy do odmrożenia w lodówce.

6. Czy masz ulubiony, szybki przepis na pstrąga - taki przepis dla każdego?

Dla mnie najlepsza jest świeża ryba z pieca, w ten sposób przyrządzona nie traci wartości odżywczych, a zachowuje swój pyszny smak. Pstrąga można robić na wiele sposobów, jest mnóstwo niesamowitych przepisów, ale najważniejsze aby produkt nie był wysuszony na wiór, tylko zachował wilgoć i miał w sobie dużo różnych smaków.

 

www.terazpstrąg.pl

Pstrąg - polecany na tysiąc sposobów!

Weź udział w dyskusji:
Pstrąg - polecany na tysiąc sposobów!
Aby skomentować ten i inne artykuły zapraszamy na forum.gazeta.pl