Najlepsze mrożone kawy na lato. Możesz przygotować je w domu

W letnie dni nie ma nic lepszego niż mrożona kawa. I co istotne, wcale nie musisz wydawać na nią fortuny w kawiarni. Z powodzeniem zrobisz ją bowiem samodzielnie w domu czy na wakacyjnym wyjeździe. Nic prostszego! Poznaj najlepsze przepisy, które tego lata pozwolą Ci cieszyć się pysznym, kawowym orzeźwieniem.

Doskonałą bazą do samodzielnego przygotowania kawy mrożonej w domu będzie klasyczna kawa rozpuszczalna – możesz ją łatwo rozpuścić w zimnej wodzie lub w zimnym mleku i tym samym skrócić czas przygotowania swojego orzeźwiającego napoju. Wystarczą dwie łyżeczki kawy i odpowiednie dodatki, żeby szybko i bez problemu zaserwować prawdziwy kawowy specjał. Zatem – do dzieła!

Dla miłośników "mocnych wrażeń" – kawa mrożona bez mleka

Na co dzień pijesz czarną kawę? Również taka idealnie sprawdzi się w wersji na zimno. Wariantów jest wiele, ale koniecznie spróbuj klasycznego mrożonego americano oraz kremowego mrożonego espresso. To doskonałe opcje na początek dnia, szczególnie gdy za oknem lato w pełni.

Americano to duża czarna kawa na bazie espresso i wody. Jej wersję na zimno najlepiej podawać w wysokiej szklance. Przygotujesz ją rozpuszczając dwie łyżeczki kawy NESCAFÉ Classic i jedną cukru (najlepiej brązowego) w dużej łyżce gorącej – lecz nie wrzącej – wody. Dzięki trochę niższej temperaturze wody (ok. 85 stopni) uzyskasz najlepszy aromat kawy. Zamieszaj, dorzuć kostki lodu i wypełnij szklankę do pełna zimną wodą. I voilà!

Wolisz coś extra? Sprawdź przepis na idealnie kremowe mrożone espresso, do którego (wbrew pozorom!) wcale nie potrzebujesz blendera. Sekretem jest shaker, w którym przez 30 sekund wystarczy wstrząsnąć wszystkie składniki, by kawa nabrała konsystencji puszystej pianki. Połącz w ten sposób dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej NESCAFÉ Classic, łyżeczkę cukru, dwie łyżki gorącej wody (ok. 85 stopni) oraz kostki lodu i ciesz się nieoczywistą kawową przyjemnością.

Jak zrobić kawę mrożoną z mlekiem?

Jeśli preferujesz kawę w wersji z mlekiem bądź napojem roślinnym również możesz puścić wodze fantazji i zaserwować sobie kawę mrożoną jak z kawiarni. Klasykiem jest mrożone latte macchiato, które charakteryzuje się widocznymi warstwami mleka, kawy i mlecznej pianki – by je uzyskać, musisz pamiętać o odpowiedniej kolejności. W osobnym naczyniu rozpuść dwie łyżeczki kawy NESCAFÉ Classic i łyżeczkę cukru w 2 łyżkach gorącej wody (ok. 85 stopni). Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu i zalej mlekiem do ¾ jej wysokości. Dodatkową porcję mleka zmień w piankę: wymieszaj w kubku za pomocą miksera, spieniacza czy shakera do uzyskania odpowiedniej konsystencji i przełóż na wierzch napoju. Kawę wlej na sam koniec celując w sam środek mlecznej pianki! Zobacz wideo instrukcję i zostań swoim domowym baristą!

I na koniec prawdziwa gratka wśród kawowych specjałów – dalgona, czyli mrożony kawowy deser na bazie mleka. Przygotujesz go, przez 5 minut miksując (lub mieszając ręcznie) dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej z dwiema łyżeczkami cukru i 20 ml gorącej wody (ok. 85 stopni). Gdy napój osiągnie konsystencję pianki udekoruj nią szklankę wypełnioną lodem i mlekiem: dokładnie tak jak tutaj.

W drodze i na wyjazd

Wakacje to także podróże w najbardziej odległe i bliższe zakątki. Sposobem na szybką kawę na zimno na wyjeździe będzie napój kawowy trzy w jednym NESCAFÉ Frappe 3in1 – aby przygotować pyszne frappe, nie potrzebujesz wtedy ani mleka, ani cukru, bo wszystko masz w jednej saszetce – jej zawartość wystarczy zalać zimną wodą i, jeśli masz taką możliwość, dodać kostki lodu.

Dlaczego kawa mrożona jest tak popularna? Jak widać, można podawać ją na wiele sposobów i każdy może znaleźć przepis w sam raz dla siebie. Prosta w przygotowaniu i idealnie orzeźwiająca w upalne dni – koniecznie spróbuj jej tego lata!

Weź udział w dyskusji:
Najlepsze mrożone kawy na lato. Możesz przygotować je w domu
Aby skomentować ten i inne artykuły zapraszamy na forum.gazeta.pl