Wszyscy ją znają i uwielbiają. Na czym polega fenomen czekolady?

Kto z nas nie kocha czekolady? No właśnie, nam też wydaje się to niemożliwe. A jesień to dla nas sezon czekoladowych przyjemności. Bo to właśnie po czekoladę sięgamy wtedy, gdy mamy ochotę na chwilę przyjemności lub po prostu, gdy chcemy poczuć smak czegoś wyjątkowo dobrego. Na rynku znajdziemy czekoladę mleczną lub gorzką, białą bądź deserową. Może być pełna, z dodatkami bądź z nadzieniem o owocowym smaku. Z pewnością każdy ma swoją ulubioną, ale czy wiecie, jak wygląda proces jej tworzenia?

Jak powstaje czekolada?

Najlepsze ziarna kakaowca pochodzą z Ghany, mają wysoką jakość i intensywnie czekoladowy aromat. To właśnie dzięki nim czekolada E.Wedel ma tak oryginalny smak. Z pewnością jesteście ciekawi, jak wygląda sam proces tworzenia tego dobrze znanego nam przysmaku. Najpierw ziarna kakaowca poddawane są fermentacji, która wydobywa kolor i smak, a samo ziarno zmienia barwę z kremowej na purpurową. Następnie przychodzi czas suszenia na słońcu, w ten sposób ziarno pozbywa się nadmiaru wody. Kolejnym krokiem jest prażenie, podczas którego uwalnia się czekoladowy aromat. Ostatnim etapem obróbki ziarna jest jego mielenie, na skutek czego powstaje miazga kakaowa, czyli najważniejszy składnik czekolady.

Proces powstawania czekolady E.WedelProces powstawania czekolady E.Wedel fot. materiały promocyjne

Wiemy już, jak powstaje miazga kakaowa, która jest kluczowym składnikiem czekolady, ale jak wygląda proces tworzenia dobrze znanej nam tabliczki, którą kupujemy w sklepie? Wszystko zaczyna się od zmiksowania następujących składników: miazgi kakaowej, cukru i tłuszczu kakaowego, a w przypadku mlecznej czekolady również mleka. Bardzo ważnym elementem produkcji jest konszowanie, dzięki któremu kształtuje się finalny smak czekolady pozbawiony kwaskowości, czy też goryczy. Ten proces trwa nawet kilkadziesiąt godzin i to głównie dzięki konszowaniu zawdzięczamy oryginalny smak wedlowskiej czekolady. Kolejnym etapem jest walcowanie. Na walcach powstaje prósz, czyli masa czekoladowa o sypkiej konsystencji. Żeby czekolada wydawała dobrze nam znany trzask, musi przejść przez proces temperowania. Na czym on polega? Podczas temperowania masa na zmianę jest podgrzewana i chłodzona. W trakcie temperowania kryształki tłuszczu formują się w odpowiednie struktury. To właśnie dzięki temu czekolada łamie się z trzaskiem, a następnie równomiernie rozpływa się w ustach. Ostatnim etapem jest formowanie, czyli wylewanie płynnej masy do foremki I poddanie jej obróbce termicznej (szybkiemu chłodzeniu). I gotowe!

W 1931 roku Jan Wedel przeniósł Fabrykę Czekolady E.Wedel z ulicy Szpitalnej na ulicę Zamoyskiego w Warszawie, gdzie do dziś odbywa się produkcja wedlowskich przysmaków.

Fabryka Czekolady E.Wedel w WarszawieFabryka Czekolady E.Wedel w Warszawie fot. materiały promocyjne

Zupełnie nowy wygląd dobrze nam znanej tabliczki czekolady

Czekolada wraz z nowoczesnymi technologiami i ogólnym rozwojem marki E.Wedel ewoluowała, choć od lat możemy delektować się tym samym oryginalnym smakiem. Jednak w ostatnim czasie co nieco się zmieniło. Mowa tutaj o formie czekolady, która zmieniła swój kształt. Obecnie wedlowskie czekolady pełne oraz te z dodatkami zaskakują nową, innowacyjną formą tabliczki, która podkreśla kształt każdej kosteczki. Ale to nie wszystko! Czekoladowe kostki zyskały także nowe sygnatury. Nawiązują one do najwyższej jakości składników: wyselekcjonowanego kakao z Ghany, historii, czyli podpisu Emila Wedla oraz symbolu marki, postaci Chłopca na Zebrze. Zobaczcie sami, jak to wygląda!

Tabliczka czekolady E.WedelTabliczka czekolady E.Wedel fot. materiały promocyjne

170 lat niesamowitej historii

Marka E.Wedel w tym roku świętuje swoje 170-lecie. Znacie jej początki? W 1851 roku Karol Wedel otwiera pierwszą firmową cukiernię wraz z małą przyzakładową manufakturą czekolady przy ulicy Miodowej w Warszawie. 19 lat później swoje przedsiębiorstwo podarowuje swojemu synowi Emilowi w prezencie ślubnym. Po otrzymaniu firmy Emil przenosi zakład do kamienicy przy ulicy Szpitalnej, gdzie po dziś dzień znajduje się sklep firmowy i Café - najstarsza Pijalnia Czekolady E.Wedel „Staroświecki Sklep".

W 1874 roku na tabliczkach czekolady pojawia się podpis Emila Wedla. Sygnatura tak mocno wpisuje się w historię firmy, że po dziś dzień z powodzeniem funkcjonuje jako jej logo.

Kolejnym przełomowym momentem w historii firmy jest rok 1926, kiedy firmę przejmuję syn Emila – Jan Wedel. To on wdraża nowe porządki i zatrudnia kobiety, czym doprowadza do pięciokrotnego wzrostu zatrudnienia w fabryce.

Przez kolejne lata marka E.Wedel staje się jedną z najpopularniejszych marek produkujących słodkości w Polsce. Od 2014 roku wedlowskie produkty można znaleźć w ponad 60 krajach, m.in. w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, Wielkiej Brytanii, Australii, Nowej Zelandii, Rosji, Irlandii, Niemczech, Holandii, Bośni, Grecji, Kosowie, Emiratach Arabskich, Katarze, Meksyku oraz na Ukrainie.

Fenomen marki bazuje głównie na najwyższej jakości miazgi kakaowej, która powstaje z wyselekcjonowanych ziaren kakaowca z Ghany i jest kluczowym składnikiem wedlowskich produktów. Dzięki temu od lat możemy delektować się wyjątkową przyjemnością płynącą ze smaku oryginalnej wedlowskiej czekolady.

Więcej o:
Weź udział w dyskusji:
Wszyscy ją znają i uwielbiają. Na czym polega fenomen czekolady?
Aby skomentować ten i inne artykuły zapraszamy na forum.gazeta.pl