Posyp tym drzwiczki piekarnika i zalej wodą. Nawet przypalenia zejdą bez szorowania

Czyszczenie piekarnika to żmudna czynność. Osadzające się na szybie tłuszcz i przypalone resztki są niezwykle trudne do usunięcia. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby na usunięcie brudu bez większych problemów.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak wyczyścić piekarnik bez szorowania? Jest na to prosty sposób. Wystarczy, że sięgniesz do kuchennej szafki. Poznaj najlepsze sposoby na usunięcie przypalonych resztek z drzwiczek i szybki.

Zobacz wideo Czyścimy osad i kamień - domowe sposoby na trudne zabrudzenia

Jak wyczyścić piekarnik? Potrzebujesz jedynie trzech produktów

Brudna szyba w piekarniku mocno rzuca się w oczy. Przypalone resztki osadzające się na drzwiczkach mogą także zmieniać smak przyrządzanych potraw. Z tego powodu regularne czyszczenie urządzenia jest niezwykle ważne. Jak to zrobić w prosty i szybki sposób? Jedyne czego potrzebujesz to folia aluminiowa, soda oczyszczona i woda.

Otwórz drzwiczki i ustaw je pod kątem 90 stopni. Następnie polej je gorącą wodą. Uważaj, żeby płyn nie spłynął na podłogę. Następnie posyp szybkę sodą, tak aby w całości pokryć zabrudzenia. Po dwóch minutach zacznij pocierać brudną powierzchnię folią aluminiową zwiniętą w kulkę. Nie używaj za dużo siły - zbyt mocne tarcie może uszkodzić szklane elementy. Na sam koniec usuń resztki wody i przetrzyj drzwiczki piekarnika miękką ściereczką.

Katarzyna Cichopek Niegdyś kiczowata, dziś ostatni krzyk mody. Kurtka Katarzyny Cichopek

Ta mieszanka skutecznie wyczyści piekarnik. Jej składniki znajdziesz w kuchni

Zabrudzenia w piekarniku to żadne wyzwanie dla mieszanki stworzonej z octu i wody. Wymieszaj obie substancje w proporcjach 1:1. Następnie przelej je do butelki ze spryskiwaczem. Tak przygotowaną mieszanką spryskaj zabrudzoną powierzchnie i odczekaj kilkanaście minut. Na sam koniec przetrzyj piekarnik mokrą ściereczką. Nie przejmuj się zapachem octu. Jeśli chcesz się go pozbyć, włącz urządzenie na pół godziny.

Więcej o: