Jak sprawdzić, czy karp jest świeży? Wykonaj prosty "test dotyku"

Przed Wigilią w sklepach pojawia się mnóstwo filetów i tuszek z karpia. Zanim jednak je kupisz, przeprowadź test świeżości. Na czym polega? Wystarczy, że zwrócisz uwagę na kilka szczegółów w wyglądzie ryby, a bez większych problemów ocenisz, czy karp jest świeży.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zjedzenie nieświeżego mięsa z ryby grozi zatruciem pokarmowym. Z tego powodu zawsze warto sprawdzić jakość kupowanego karpia. Jest na to kilka sposobów. Poznaj najlepsze z nich i przestań się martwić potencjalnymi problemami żołądkowymi.

Zobacz wideo Szadkowska: Zaledwie 26% ankietowanych deklaruje, że chce kupić żywego karpia

Jak sprawdzić świeżość karpia? Wystarczy przyjrzeć się tym cechom

Kupując nieżywego karpia, zawsze należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów w jego wyglądzie, Dzięki temu nie tylko wybierzemy najświeższe mięso, ale także tusze o najlepszym smaku. Czego dopatrywać się, aby sprawdzić jakość ryby? Przede wszystkim przyjrzyj się jej oczom. Powinny być wypukłe i błyszczące. Zamglone gałki oczne mogą oznaczać, że karp już przez jakiś czas leżał w sklepie. 

Oprócz oczu należy także sprawdzić skórę ryby. Poranione, odbarwione, czy też uszkodzone łuski najczęściej świadczą o tym, że karp jest nieświeży. Zawsze powinny być gładkie i błyszczące. Nie kupuj ryb, o matowym odcieniu, lub z plamami na powierzchni skóry. Zwykle oznacza to, że ich mięso nie nadaje się już do jedzenia

Dotknij mięsa i sprawdź świeżość karpia. Nie zapomnij o rękawiczkach

Kolejnym możliwym testem, jest tak zwana próba dotyku. Jeśli nie jesteś pewien co do odcienia skóry ryby, czy też oczu, warto sprawdzić jędrność jej mięsa. Nie zapomnij o ubraniu rękawiczek jednorazowych dostępnych w większości sklepów. Naciśnij lekko karpia zaraz za skrzelami. Jeśli wciśnięty kawałek wróci na swoje miejsce, oznacza to, że tuszka jest sprężysta i świeża. W innym przypadku, w miejscu kontaktu skóry i z palcem, pozostanie widoczne wgłębienie. Nigdy nie kupuj takiego karpia. Jego mięso nie będzie smaczne, a co gorsza, jedząc go, narażasz się na zatrucie pokarmowe. 

Więcej o: