W jakiej temperaturze piec sernik? Pamiętaj o tej złotej zasadzie, a będzie puszysty jak chmurka

W święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pysznych ciast. Sernik to jeden z najpopularniejszych wigilijnych wypieków. Co zrobić, aby był puszysty jak chmurka? Nie zapomnij o złotej zasadzie, a słodki przysmak uda się idealnie. Oto najważniejszy punkt z przepisu na pyszny sernik.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Sernik puszysty jak chmurka to marzenie prawie każdego fana słodkich przysmaków. W jakiej temperaturze piec ciasto, aby wyszło idealne? Oto złota zasada, o której nie można zapomnieć

Zobacz wideo Obłędny sernik z masłem orzechowym i bananami

Sernik na święta Bożego Narodzenia. W jakiej temperaturze piec ciasto?

Przy robieniu sernika należy przede wszystkim pamiętać o nastawieniu odpowiedniej temperatury w piekarniku. Wszystko zależy od tego, jaką formę ma przybrać ciasto. Jeśli ma mieć spód, powinno się go najpierw przypiec, a dopiero później wylać masę serową. W tym przypadku należy dostosować temperaturę, aby nie przypalić podstawy wypieku. 

Pamiętaj, sernik lepiej wypiec w za niskiej niż w zbyt wysokiej temperaturze. Najczęściej jest to od 150 do 180 stopni Celsjusza. Przekroczenie tego limitu może sprawić, że masa opadnie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Zbyt niska temperatura sprawi natomiast, że przysmak mniej wyrośnie i stanie się o wiele bardziej płaski. Dzięki temu nie narazisz go na zapadanie się. 

Sernik puszysty jak chmurka. Upiecz idealne ciasto 

Sekretem puszystego sernika jest jedna zasada, o której nie można zapominać. Nie ważne, w jakiej formie przygotujesz ciasto, pamiętaj o stopniowym ochładzaniu deseru. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek przez co najmniej kilkanaście minut. Po tym czasie stopniowo je otwieraj. Dzięki temu wypiek nie popęka i nie opadnie. 

Jeśli chcesz zapewnić sernikowi jędrny i wilgotny smak, możesz zapewnić mu kąpiel wodna. Dzięki unoszącej się parze ciasto zachowa swoją formę i stanie się niezwykle puszyste. Wystarczy, że blaszkę z przysmakiem umieścisz w większej foremce napełnionej płynem. Tak przygotowany deser włóż do piekarnika i upiecz. 

Więcej o: