Co to jest galangal? Jakie ma zastosowanie?

Jeśli wiesz, co to jest galangal i jakie ma zastosowanie, podziel się z nami swoją wiedzą i wyślij swoją odpowiedź na adres e-mail: akademia@schelleracademy.com.pl lub pocztą: Akademia Kulinarna Kurta Schellera, ul. Piękna 68, 00-672 Warszawa do 4 listopada (decyduje data dotarcia przesyłki). Wszystkie listy przeczyta sam Kurt Scheller, wybierze najciekawszy i dopisze swój komentarz. Oba teksty opublikujemy w "Gazecie Co Jest Grane" oraz w internecie. Autor wybranego przez Kurta listu wygra kurs gotowania w Akademii Kulinarnej Kurta Schellera. Zwycięzców prosimy o kontakt z Akademią (tel. 626 80 92) w celu ustalenia terminu rozpoczęcia kursu.

Poprzednim razem prosiliśmy o scharakteryzowanie dzisiejszej kuchni w Polsce (nowe trendy, dania ponadczasowe itp.). Poniżej nagrodzona odpowiedź i komentarz Kurta Schellera.

Z punktu widzenia przedstawicielki polskich Bridget Jones (która to "kasta" rozrasta się w tempie tyleż szybkim, co przerażającym) współczesna polska kuchnia to: produkty "light", pikantne skrzydełka KFC z butelką czerwonego wina, musli crunchy, jogurty naturalnie naturalne z domieszką przeróżnych szczepów bakterii oraz dobre na każdą okazję sałatki z produktów (w moim dzieciństwie uchodzących za kolonialne) takich jak: feta, mozzarella, tuńczyk, oliwki, kapary, marynowane suszone pomidory. Co do dań ponadczasowych, to w moim jadłospisie ok. czterech razy do roku reprezentują je potrawy wigilijne i wielkanocne, o których rozpisywać mi się nie wypada, gdyż mój poziom wiedzy w tym zakresie ogranicza się do kuchni matczyno-babcinej, którą na użytek prywatny utożsamiam z polską tradycyjną sztuką kulinarną. Zdrowo - niezdrowo, smacznie - niesmacznie, jak mawia moja babcia: "Na wkus i cwiet to tawariszcza niet".

Komentarz Kurta Schellera

W ostatnich latach kuchnia polska przeszła metamorfozę. Zmiany na lepsze zawdzięcza głównie doskonałej jakości produktom, które są dziś dostępne na rynku. W polskiej kuchni używa się teraz o wiele więcej świeżych produktów niż kiedyś i stosuje się różnorodne sposoby gotowania. Smażenie w głębokim tłuszczu przestało być ulubioną metodą przygotowywania potraw. Myślę, że za parę lat polska kuchnia zdobędzie zasłużoną sławę i renomę na całym świecie, a polscy kucharze zasłyną z tego, że są nie tylko solidnymi i sumiennymi pracownikami, ale również mistrzami w swoim fachu. W tej chwili znakomite polskie ryby, takie jak sandacz czy okoń, można kupić przez cały rok. Jakość mięs dostępnych na rynku również trochę się poprawiła, ale jeszcze daleka droga do satysfakcjonującego poziomu. Jeśli chodzi o tendencje w polskiej kuchni, to uważam, że Polacy jedzą o wiele lżej i zdrowiej niż kiedyś. Na polskich stołach coraz częściej goszczą potrawy rybne i jarskie, a rzadziej tłuste mięsne. Polacy jedzą zdecydowanie więcej warzyw i owoców, a tradycyjne ziemniaki często zastępują makaronem i ryżem. Bardziej niż kiedyś doceniają produkty sezonowe i zalety rozmaitych ziół i przypraw. Myślę również, że pierwszy zachwyt nad jedzeniem typu fast food nieco osłabł i Polacy wracają do bardziej tradycyjnych i zdrowszych sposobów odżywiania.