Nagrodzona opinia czytelniczki o kuchni regionalnej

Kuchnie regionalne składają się na kuchnie narodowe. Znany francuski znawca kuchni Curonsky, (1872-1956) dzielił ją na trzy rodzaje: tzw. wielka (grande, haute cuisine), rodzinna (familiale) i właśnie regionalną. Wielki Larousse gastronomiczny wyodrębnia 23 regionalne kuchnie francuskie. Przetrwały one wieki i do dziś tworzą niezwykle bogaty krajobraz francuskiej sztuki kulinarnej. Każdy, kto interesuje się choć trochę gastronomią, słyszał o sztrasburskich pasztetach, pulardach z Bresse czy alzackiej choucroute - niesłusznie identyfikowanej z naszym bigosem. (...)

Polska kuchnia narodowa godzi tradycje staropolskie z wpływami obcymi. Zróżnicowała się też przez rozbiory (stąd wpływy niemieckie, rosyjskie i austriackie). Istotny wpływ odegrały również odmienne tradycje upraw i hodowli w różnych regionach.

Jestem poznanianką. Na ostatnim spotkaniu klubu warszawskich poznaniaków podano m.in. kaczkę z szagowkami, czyli kopytkami, i modrą (czerwona) kapustę oraz marcińskie rogale - poznański specjał z nadzieniem makowym, który obok podhalańskiego oscypka, posiada już znak UE, Produkt Polski.

Z typowo poznańskich dań wciąż noszę w sercu pyrki z gzikiem, czyli odsmażane ziemniaki z twarożkiem. Wspaniały jest tez smażony, zgliwiały, biały ser z kminkiem (o nim pisał niedawno p. Bikont). Jego zdaniem ciastka wuzetki również pochodzą z poznańskiej kawiarni WZ, ale nie miałam okazji tego sprawdzić, natomiast wiem, że szneki z glancem, czyli drożdżówki z kruszonką, może nie same z siebie, ale z nazwy są produktem lokalnym. (...)