Pasja gotowania

Architekt, nauczycielka, aktor, rolniczka, elektronik, poeta, właścicielka galerii, gospodyni domowa, student, grafik... ludzi tak różnych zawodów połączyła pasja kulinarna.

Nie wstydzą się przyznać, że gotowanie sprawia im przyjemność, nie traktują go jako uciążliwego obowiązku wobec rodziny, ale jako sposób na sprawienie radości sobie i bliskim, możliwość eksperymentowania, podtrzymywania rodzinnych tradycji. Wspaniale było to zobaczyć na własne oczy. Dla kogoś, kto na co dzień zajmuje się pismem kulinarnym, to znakomite doświadczenie. Kuchnia inspiruje - tradycyjne polskie produkty i dania zyskały w wykonaniu uczestników konkursu nową, współczesną jakość. Kuchnia łączy - ludzie, którzy się nie znali, po dwóch godzinach wspólnego gotowania wymieniali się radami, przepisami, numerami telefonów i mimo zasad konkurencji wpisanych w konkurs pomagali sobie nawzajem. Myślę, że szukając polskiego dania dla Europy, szukamy też wspólnego języka, wspólnych tematów z Europejczykami i że może wcale nie tak daleko nam do Francuzów czy Włochów, którzy godzinami mogą rozprawiać o jedzeniu i traktują rodzimą kuchnię jako dobro narodowe.