Poznań: Stary Browar

Modne ciuchy, biżuteria, dzieła sztuki, kawiarnie - to wszystko od listopada będzie oferował w Poznaniu... Stary Browar

Nazwa sporego, bo liczącego niemal 50 tys. m kw. obiektu to nie wynik fantazji działu marketingu inwestora. Sklepy znajdą się bowiem w autentycznych murach dawnego browaru Huggera w samym centrum Poznania.

Jego początki sięgają 1844 r., gdy do Poznania przybył Ambrosius Hugger - piwowar z Wirtembergii. Jego synowie Julius i Alfons ok. 1876 r. zaczęli tworzyć słynne później Browary Huggera. Na działce na narożniku Półwiejskiej i uliczki ciągnącej się od Bramy Wildeckiej wzdłuż fortyfikacji miejskich obok Fortu Grolmanna, bracia Huggerowie postawili warzelnię, słodownię i suszarnię z charakterystycznym kominem.

Koniec XIX w. i początek XX w. to okres prosperity firmy. Wokół dziedzińca dobudowano budynek biurowy i warsztaty bednarskie oraz nowy komin. W 1918 r. browar produkował prawie 72 tys. hektolitrów piwa marki Kryształ - piwo jasne na sposób pilzneński, i Specjał - ciemne monachijskie.

Ok. 1926 r. browar przejął Koncern Chemiczny dr. Romana Maya, a tuż przed wybuchem wojny - Browar Związkowy Związku Restauratorów - spółka 82 udziałowców. We wrześniu 1939 r. zakład przeszedł pod zarząd niemiecki. Do 1944 r. kontynuowano produkcję piwa. Pamiętają je jeszcze starsi poznaniacy. - To musiało być najpopularniejsze piwo w mieście. Mnie najbardziej smakowało ciemne piwo. Tata kupował je w naszym sklepiku - wspomina pan Stefan.

Pod koniec 1944 r. Niemcy urządzili w piwnicach i podziemiach browaru bunkry i schrony. Podczas walk o Poznań browar został znacznie zniszczony. Po wojnie browar przejęły Zakłady Piwowarskie. W 1980 r. browar zamknięto. Potem przez jakiś czas działała tu jeszcze wytwórnia wód gazowanych. W grudniu 1998 r. budynki kupiła spółka Fortus należąca do Grażyny Kulczyk - żony najbogatszego Polaka Jana Kulczyka. Wkrótce zaprezentowała projekt przebudowy niszczejących budynków na "Stary Browar" Centrum Biznesu i Sztuki.

Prace trwają od 2002 r. Dawne zabudowania browarów Huggera stały się częścią nowego kompleksu, który - w większości budowany od podstaw -powstał na przedłużeniu dawnej hali produkcyjnej. Są one teraz poddawane kompleksowej renowacji, a obok budowlańcy kończą stawianie nowych budynków.

W architekturze browaru zostaną wykorzystane oryginalne cegły z przełomu XIX i XX w. W czasie prac rozebrano fragmenty dawnego budynku produkcyjnego przy ul. Kościuszki. Ich stan był opłakany. Stare cegły z rozbiórki będą wykorzystane do wykończenia np. zabytkowych piwnic o kolebkowych sklepieniach, których dwa rzędy na parterze i pierwszym piętrze kompleksu zostaną przeznaczone na ekskluzywne butiki. Odnawiane będą nie tylko mury, ale także detale drewniane, jak więźby dachowe czy niektóre stropy oraz elementy metalowe - słupy wsporcze i kotwy.

Kompleks, który powstaje u zbiegu Półwiejskiej i Kościuszki, tuż obok hotelu Poznań, będzie miał ponad 47 tys. m kw. powierzchni. Handel i usługi zajmą ok. 19 tys. m kw., biura - ok. 3,6 tys., a naziemny parking na 400 miejsc - ok. 12 tys. m kw. Będzie tu ok. stu sklepów o powierzchni od ponad 2 tys. m kw. do niewielkich, 30-, 40-metrowych, kilka lokali gastronomicznych w pasażu kulinarnym z kuchnią włoską, hiszpańską, grecką czy japońską, kafejki na poziomach butikowych, pasaż angielski prowadzący na dziedziniec oraz pasaż usług. Otwarcie Starego Browaru zaplanowano na koniec tego roku.