W Warszawie jest wiele chińskich restauracji i budek azjatyckich. Wygląda na to, że "chińszczyzna" przypadła Polakom do gustu. Dziś proponuję przepis na kurczaka, mięso, które odgrywa bardzo znaczącą rolę w chińskiej kuchni. Do przygotowania pieczonych skrzydełek z kurczaka potrzebne będą następujące składniki (na 6 porcji): 12 skrzydełek, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 2 posiekane szalotki, 1/4 szklanki sosu sojowego, 1 łyżka sherry, ewentualnie białego wina, 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki miodu, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka sosu hoisin (dostępny w specjalistycznych sklepach z żywnością azjatycką).
Skrzydełka podzielić na pół i dodać do reszty składników. Doprowadzić do wrzenia, przykryć. Gotować na wolnym ogniu przez 30-40 minut, od czasu do czasu wstrząsając naczyniem. Zdjąć przykrywkę i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Skrzydełka przełożyć na patelnię i skropić wywarem powstałym w trakcie gotowania. Podsmażyć do momentu, aż skrzydełka będą chrupkie, od czasu do czasu je obracając.