Dwa zwycięskie przepisy na danie chińskie z kurczakiem

1) Kurczak pieczony w soli po kantońsku: składniki: kurczak (1 kg), 1 kg lub więcej gruboziarnistej soli kuchennej. Sprawionego, wymytego kurczaka dobrze wytrzeć i osuszyć. Do żeliwnego lub kamiennego garnka wsypać sól, przykryć i postawić na małym ogniu. Gdy sól będzie bardzo gorąca, zrobić w niej otwór, w który należy włożyć kurczaka szyją na dół i przysypać solą w taki sposób, aby był widoczny tylko koniec kupra. Piec w piekarniku ok. 90 min na małym ogniu. Przed podaniem ostrożnie rozbić skorupę soli i wyjąć ładnie zrumienionego kurczaka o chrupiącej skórce. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką.

2) Kurczak smażony po pekińsku: składniki: kurczak (1,20 kg), 3 łyżki sherry, 4 łyżki sosu sojowego, 4 zielone cebulki, ząbek czosnku, pół łyżeczki imbiru, łyżka oleju sojowego, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka winnego octu, olej do głębokiego smażenia. Sprawionego i wymytego kurczaka pokrajać na 4 części i marynować 1 godz. w sosie sojowym (3 łyżki) wymieszanym z winem i posiekaną zieloną cebulką. Dobrze osuszone kawałki kurczaka smażyć w głębokim naczyniu na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią (na złoty kolor). Gdy lekko ostygnie, usunąć kości, pokrajać na wąskie paski, ułożyć na półmisku i trzymać w cieple. Wymieszać ocet z łyżką sosu sojowego i łyżką oleju, dodać cukier, czosnek, mielony imbir i zagotować. Kurczaka podawać polanego sosem, z ryżem ugotowanym na sypko i surówką.