Piwo to jeden z najpopularniejszych alkoholi w Polsce. Cechuje się charakterystyczną złotą lub ciemną barwą, gorzkim smakiem i obfitą pianą. Znam wiele przepisów na dania z użyciem piwa. Jeden z najprostszych przykładów to przepis na marchewki w piwie. Potrzebne będą (na 4 porcje): 4 duże marchewki, 1 łyżka masła, 1 szklanka ciemnego piwa, 1/4 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru. Marchewki obrać i pokroić na długie cienkie kawałki. Na patelni stopić masło, następnie dolać piwo i dodać marchewki. Gotować powoli, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż marchew będzie miękka. Dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać. Gotować przez kolejne 2 minuty. Podawać na gorąco. Innym prostym przykładem na danie z użyciem piwa jest ryż piwny. Potrzebne będą następujące składniki (na 6 porcji): 1/2 szklanki posiekanej cebuli, 1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki, 1/2 szklanki stopionego masła, 2 kostki bulionu drobiowego, 2 szklanki wrzącej wody, 1 szklanka nieugotowanego ryżu, 3/4 szklanki piwa, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki zmielonego tymianku. Na maśle podsmażyć cebulę i zieloną paprykę do momentu, aż będą miękkie. We wrzącej wodzie rozpuścić kostki bulionu i dolać do mieszanki paprykowo-cebulowej. Powoli dolać piwo i dosypać przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przykryć, zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez 30 do 40 minut lub do chwili, aż cały płyn zostanie wchłonięty.