Naszą potrawę zaczynamy od zakupu składników: około kilograma żeberek - pasków (najlepiej jak najbardziej chudych), 2-3 marchewek, jednej pietruszki, małego selera oraz średniej główki kapusty włoskiej. Potrzebne nam również będzie jasne piwo w ilości 1-2 puszki/butelki oraz sól, pieprz, odrobina świeżego koperku, trochę słodkiej papryki. Żeberka należy opłukać, osuszyć i pokroić w kawałki dwu-, trzykostkowe. Następnie oprószyć mąką i obsmażyć na patelni, tak aby ich powierzchnia uległa ścięciu. Umytą kapustę poszatkować. Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grube wiórki. Przesmażone żeberka włożyć do garnka, zalać puszką piwa i zagotować. Następnie dołożyć kapustę i pozostałe warzywa, odrobinę posolić i popieprzyć. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować powoli przez przynajmniej godzinę. Żeberka i warzywa powinny być miękkie. W czasie gotowania można dolewać piwa, tak aby mięso i warzywa były zakryte płynem. Pod koniec doprawić do smaku przyprawami (można dodać odrobinę ziół prowansalskich) i dodać posiekany koperek. Jeśli sos wyszedł nam zbyt rzadki, można go zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej (mąkę rozrobić w małej ilości zimnej wody i dolać do potrawy, a następnie szybko wymieszać). Można podawać z ziemniakami z wody, ryżem, makaronem lub pieczywem.
Proporcje składników na ciasto i do farszu są zależne od ilości gotowych naleśników, jaką chcemy uzyskać. Należy przygotować ciasto jak na naleśniki - mąka, jajka, odrobina soli, mleko, zamiast wody piwo. Dzięki temu nasze naleśniki będą miały specyficzny piwny smak oraz będą bardziej puszyste. Naleśniki smażymy na patelni - polecam specjalne patelnie naleśnikowe. Farsz można przygotować ze świeżego szpinaku - umyty i oczyszczony obgotować w osolonej wodzie. Następnie odsączyć, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, posolić, dodać świeżo zmielony pieprz oraz posiekany drobno czosnek, łyżkę lub dwie śmietany i wbić jedno jajko. Polecam dodanie curry. Połączenie szpinaku z curry daje niespodziewane dla naszych podniebień wrażenia. Osoby, które nie lubią bawić się w czyszczenie i mycie świeżych liści szpinaku, mogą użyć mrożonego - należy go rozmrozić, odsączyć i odcisnąć na gęstym sicie, a dalej postępować jak ze świeżym. Na usmażone naleśniki nakładamy gotowy farsz, zawijamy w roladki, trójkąty lub kopertki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego (około 100 st. C) piekarnika na 20 minut. Przed włożeniem można je posypać parmezanem.