Robienie dżemu wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy ugotować całe owoce lub ich kawałki z dużą ilością cukru. Jak zwykle na początek proponuję najprostszy i błyskawiczny sposób na przyrządzenie omawianego produktu. Przepis na dżem truskawkowy w 11 min wygląda następująco: potrzebne będą 3 szklanki truskawek i 3 szklanki cukru. Truskawki przesypać do garnka i dodać jedną szklankę cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 min. Dodać drugą szklankę cukru, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 min. Na koniec dodać trzecią szklankę cukru, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 min. Odstawić, od czasu do czasu mieszając. Po całkowitym wystygnięciu dżem przelać do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Nieco więcej pracy wymaga zrobienie dżemu malinowego z dodatkiem likieru pomarańczowego. Do przygotowania tego smakołyku potrzebujemy 300 g malin, 2 szklanki cukru, 1/2 szklanki soku z cytryny i 1/4 szklanki likieru pomarańczowego. Wymieszać maliny z cukrem i odstawić na cztery godziny. Następnie powoli gotować do chwili, aż cukier się rozpuści. Gotować przez około 30 min, cały czas mieszając, do momentu, aż mieszanka zgęstnieje. Następnie dodać sok z cytryny i gotować przez kolejne 15 min. Dolać likier pomarańczowy i gotować przez 5 min. Przelać do wyparzonych słoików i zabezpieczyć. Na koniec proponuję wyjątkowy przepis na dżem domowy z płatków róż. Niestety, idealne warunki do przygotowania tego smakołyku panują latem, więc niektórzy będą musieli trochę poczekać. Potrzebujemy około 450 g płatków ze świeżych czerwonych róż, 2 szklanki cukru oraz 1/2 szklanki wody. Płatki opłukać i delikatnie osuszyć. Cukier rozpuścić w wodzie i powoli wmieszać płatki. Płatki i cukier przełożyć do płytkiego garnka, przykryć taflą szkła i wystawić na słońce na 8 godz. Składniki przelać do garnka z przykrywką i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, cały czas mieszając. Przelać do wyparzonych słoików i zabezpieczyć.