Galaretkę z jabłek można zrobić z gotowego soku jabłkowego, ale lepiej sok przygotować samemu. Do wykonania tego deseru najlepsze są niedojrzałe papierówki (biała galaretka) lub renety (złota galaretka). Jabłka nie powinny być zbyt słodkie. Aby uzyskać litr soku, potrzeba 2 kg jabłek i 1 kg cukru. Jabłka należy pokroić razem ze skórką i gniazdami. W garnku zalać każdy kilogram owoców 1,5 szklanki wody i gotować, aż się rozpadną. Całość przecedzić przez płótno, nie wyciskając, bo sok straci klarowność. Najlepiej masę owocową zostawić na płótnie przez całą noc. Do uzyskanego w ten sposób soku dodać cukier i gotować 30 minut na małym ogniu, często mieszając. Jeśli ktoś lubi, można dodać wanilii.
Jak sprawdzić, czy galaretka jest już dobra? Wystarczy kilka kropel umieścić na zimnym spodeczku i jeśli szybko krzepnie, trzeba ją zdjąć z ognia. Nie należy gotować za długo, bo ściemnieje. Po ostudzeniu galaretkę można pokroić i obtoczyć w cukrze lub wlać do foremek.