Najbardziej lubię dressing, którego podstawowym składnikiem jest niebieski ser pleśniowy. Do przyrządzenia tego specjału potrzebne będą: 1 szklanka majonezu, 3 łyżki posiekanej cebuli, 1,5 łyżeczki posiekanego czosnku, 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki, 0,5 szklanki kwaśnej śmietany, 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżka białego octu winnego, 1/3 szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (może być roquefort), sól i pieprz. W misce należy wymieszać majonez, cebulę, czosnek, natkę, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, ocet i ser. Następnie przyprawić do smaku i schłodzić. Przepadam również za dressingiem jogurtowym z serem. Do jego przyrządzenia potrzebne będą następujące składniki (na 4 porcje): 450 g jogurtu naturalnego, 115 g pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1/4 łyżeczki soli oraz 1/8 łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu. W małej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki i schłodzić przed polaniem sałatki. Na koniec chciałbym polecić jeszcze jeden przepis z użyciem niebieskiego sera pleśniowego. Na liście niezbędnych składników znajdują się: 70 g pokruszonego sera pleśniowego (może być roquefort), 2 łyżki musztardy Dijon, 1,5 szklanki majonezu, 1 łyżka sosu worcestershire oraz 2 łyżki czerwonego wina lub octu balsamicznego. Składniki wymieszać i schłodzić przed polaniem sałatki.