Przepis na tajskie danie rybne

W Tajlandii jest wiele gatunków ryb słodkowodnych. To sprawia, że w tym kraju ryby gotuje się na wiele sposobów

Jednym z moich ulubionych przepisów jest "pad ped pla dok", czyli pikantny sum. Do przygotowania czterech porcji tego dania potrzebne będą: 2 łyżki oleju, około 450 g suma pokrojonego na kawałki o szerokości 1,5 cm, 1/2 szklanki bakłażana pokrojonego na kawałki, 6 zmielonych ząbków czosnku, 2 łodygi trawy cytrynowej pokrojone na 2,5 cm kawałki, 1/4 szklanki korzenia imbiru pokrojonego na cienkie plastry, 1/2 szklanki liści słodkiej bazylii, 1/4 szklanki sosu rybnego ("nam pla") i 1 łyżka cukru. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Po upływie minuty, gdy olej będzie gorący, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać, następnie przykryć patelnię i gotować przez 3 min w wysokiej temperaturze.