Polska kuchnia się zmienia

W ostatnich latach kuchnia polska przeszła metamorfozę. Zmiany na lepsze zawdzięcza głównie doskonałej jakości produktom, które są dziś dostępne na rynku. W polskiej kuchni używa się teraz o wiele więcej świeżych produktów niż kiedyś i stosuje się różnorodne sposoby gotowania. Smażenie w głębokim tłuszczu przestało być ulubioną metodą przygotowywania potraw. Myślę, że za parę lat polska kuchnia zdobędzie zasłużoną sławę i renomę na całym świecie, a polscy kucharze zasłyną z tego, że są nie tylko solidnymi i sumiennymi pracownikami, ale również mistrzami w swoim fachu. W tej chwili znakomite polskie ryby, takie jak sandacz czy okoń, można kupić przez cały rok. Jakość mięs dostępnych na rynku również trochę się poprawiła, ale jeszcze daleka droga do satysfakcjonującego poziomu. Jeśli chodzi o tendencje w polskiej kuchni, to uważam, że Polacy jedzą o wiele lżej i zdrowiej niż kiedyś. Na polskich stołach coraz częściej goszczą potrawy rybne i jarskie, a rzadziej tłuste mięsne. Polacy jedzą zdecydowanie więcej warzyw i owoców, a tradycyjne ziemniaki często zastępują makaronem i ryżem. Bardziej niż kiedyś doceniają produkty sezonowe i zalety rozmaitych ziół i przypraw. Myślę również, że pierwszy zachwyt nad jedzeniem typu fast food nieco osłabł i Polacy wracają do bardziej tradycyjnych i zdrowszych sposobów odżywiania.