Nagrodzona odpowiedź

Z punktu widzenia przedstawicielki polskich Bridget Jones (która to "kasta" rozrasta się w tempie tyleż szybkim, co przerażającym) współczesna polska kuchnia to: produkty "light", pikantne skrzydełka KFC z butelką czerwonego wina, musli crunchy, jogurty naturalnie naturalne z domieszką przeróżnych szczepów bakterii oraz dobre na każdą okazję sałatki z produktów (w moim dzieciństwie uchodzących za kolonialne) takich jak: feta, mozzarella, tuńczyk, oliwki, kapary, marynowane suszone pomidory. Co do dań ponadczasowych, to w moim jadłospisie ok. czterech razy do roku reprezentują je potrawy wigilijne i wielkanocne, o których rozpisywać mi się nie wypada, gdyż mój poziom wiedzy w tym zakresie ogranicza się do kuchni matczyno-babcinej, którą na użytek prywatny utożsamiam z polską tradycyjną sztuką kulinarną. Zdrowo - niezdrowo, smacznie - niesmacznie, jak mawia moja babcia: "Na wkus i cwiet to tawariszcza niet".