Miód gryczany to miód gęsty, ciemny, bardzo charakterystyczny. Wszystkie miody mają działanie prozdrowotne dzięki zawartości białek enzymatycznych produkowanych przez pszczoły i dzięki zawartości pewnych substancji usuwających z naszego organizmo wolne rodniki (a te przyspieszają procesy starzenia się komórek i działają rakotwórczo). Ale zasada jest taka, że im miód ciemniejszy tym więcej ma tych dobrych substancji, a gryczany, najciemnieszy ma ich najwięcej (15 razy więcej niż np. akcjowy). Miód gryczany jest też doskonałym dodatkiem do kawy (zamiast cukru) - w przeciwieństwie do cukru ma działanie zdrowotne, a przy okazji nadaje kawie niepowtarzalny smak. Prawdziwy miód, taki jaki robią na roztoczu musi krystalizować czyli przejść w formę stałą po ok. dwóch miesiącach. Krystalizacja jest naturalną formą konserwowania. Jeśli miód nie krystalizuje i nie fermentuje, to znak, że w czasie produkcji dodano mu jakiś ulepszaczy lub podgrzano do zbyt wysokiej temperatury (np. 70 stopni). Temperatura niszczy enzymy, ale za to pozwala zachować formę płynną miodu, co lubi wielu klientów.