Szlachetne miody pitne

Półtoraki

Gronowy - miód pitny owocowy, w którym minimum 30 proc. wody potrzebnej do produkcji zostało zastąpione sokiem winogronowym pochodzącym z własnej winnicy producenta. Leżakuje co najmniej 8 lat w dębowych beczkach.

Rozlewany jest do butelek kamionkowych, co potęguje i uszlachetnia walory smakowe miodu. Na jego niepowtarzalny charakter składa się zharmonizowany smak i aromat winogron oraz najlepszej jakości miód. Wytwarzany w działającej od 1978 roku firmie Macieja Jarosa "Pasieka", z siedzibą w Łazisku. Rozpoczęta w 1991 roku produkcja miodów pitnych jest podstawą działalności rodzinnej firmy. Nagrodzony złotym medalem na X Jubileuszowym Konkursie Win i Miodów Pitnych Toruń 2001, zorganizowanym przez Krajową Radę Winiarstwa i Miodosytnictwa.

Do kupienia w sklepie firmowym we wsi Łazisko k. Tomaszowa Mazowieckiego, woj. łódzkie.

Zawartość alkoholu: około 18%. Cena około 50 zł (750 ml).

Jadwiga - powstaje z miodu nektarowego z dodatkiem sokumalinowego i z dzikiej róży, co powoduje, że ma intensywny, ale delikatny aromat. Leżakuje minimum 8 lat. Rozlewany jest do charakterystycznych oplecionych okorowaną wikliną szklanych gąsiorków o pojemności 750 ml. Produkowany w Spółdzielni Pszczelarskiej "Apis" z siedzibą w Lublinie, której tradycja sięga lat trzydziestych minionego wieku. Pasieki, z których pochodzi miód do produkcji miodów pitnych tej firmy, znajdują się na Roztoczu, Mazurach i w Bieszczadach. Nagrodzony czterema złotymi medalami: Krajowa Rada Winiarska w 1997 r.; Międzynarodowe Targi Poznańskie Polagra '97; Targi Pomerania '98; Targi Taspol '98.

Do kupienia w dobrych sklepach alkoholowych i hiper-marketach.

Zawartość alkoholu 15-17%. Cena: około 50 zł (750 ml).

Lubelski - powstaje z miodu nektarowego z dodatkiem soku z owoców leśnych (malin, jagód, jeżyn, poziomek, borówek). Charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Leżakuje minimum 8 lat. Sprzedawany w szklanych gąsiorkach oplecionych wikliną. Produkowany przez Spółdzielnię Pszczelarską "Apis". Nagrodzony dwoma złotymi medalami w Chinach na XXXIII Międzynarodowym Kongresie Pszczelarskim "Apimondia" Pekin '93 i w tym samym roku na Ogólnopolskim Konkursie Winiarskim.

Do kupienia w dobrych sklepach alkoholowych i hipermarketach.

Zawartość alkoholu 15-17%. Cena: około 50 zł (750 ml).

Nicolaus Copernicus - miód pitny owocowy, produkowany przez Wytwórnię Win i Miodów Pitnych "Almes" w Nidzicy. Część wody użytej do produkcji trunku zastąpiono sokiem. Leżakuje 10-16 lat*. Rozlewany do szklanych i ceramicznych gąsiorków. Do kupienia w sklepie firmowym w Nidzicy oraz sklepach z miodami i alkoholami.

Zawartość alkoholu: 15-18%. Ceny: około 50 zł (gąsiorek szklany 750 ml), 60 zł (gąsiorek ceramiczny 750 ml).

Dwójniaki

Bartnik, Nidzicki i Mazurski - pochodzą z Wytwórni Win i Miodów Pitnych "Almes" w Nidzicy. Do produkcji każdego z miodów używa się innego, strzeżonego tajemnicą zestawu ziół, takich jak anyż, kolendra, ziele angielskie, cynamon. Wszystkie miody tej firmy leżakowały 10-16 lat*. Butelkowane w szklane gąsiorki.

Do kupienia w sklepie firmowym w Nidzicy oraz sklepach z miodami i alkoholami.

Zawartość alkoholu: 15-18%. Cena: około 40 zł (750 ml)

Dwójniak - mocny, bardzo słodki trunek. Leżakuje minimum 2 lata w beczkach dębowych. Wszystkie miody pitne z poznańskiej Okręgowej Spółki Pszczelarskiej mają charakterystyczną słodycz i aromat miodu gryczanego. Tajemnicą firmy jest rodzaj i proporcje przypraw użytych do produkcji.

Sprzedawany w szklanych butelkach. Nagrodzony złotym medalem na V Ogólnopolskim Konkursie Win i Miodów Pitnych Nowy Tomyśl '96 oraz pucharem za najwyższą jakość na II Festiwalu Wina Gdynia '99.

Do kupienia w sieci hiper- i supermarketów oraz w sklepach sprzedaży detalicznej.

Zawiera 15-18% alkoholu. Cena: około 20 zł (750 ml).

Koronny - klasyczny dwójniak, produkowany z brzeczki, w równych częściach z miodu i wody, z domieszką polskich ziół polnych i leśnych. Jakich? Pozostaje tajemnicą producenta, firmy "Pasieka". Leżakuje ponad 10 lat w dębowych beczkach. Rozlewany jest (podobnie jak inne miody pitne tej firmy) do butelek kamionkowych. Odznacza się świeżością i aksamitną gładkością oraz tak typowym dla polskich miodów bogactwem aromatów. Nagrodzony złotym medalem na X Jubileuszowym Konkursie Win, Miodów Pitnych i Napojów Winiarskich Toruń 2001.

Do kupienia w sklepie firmowym we wsi Łazisko.

Zawartość alkoholu: około 17%. Cena: około 35 zł (750 ml) i 10 zł (100 ml).

Kurpiowski - powstaje z miodu pszczelego nektarowego z dodatkiem soku z czarnej porzeczki i przypraw korzennych. Ma harmonijny bukiet smakowo-zapachowy. Dojrzewa 3 - 5 lat. Rozlewany do szklanych gąsiorków o pojemności 750ml, umieszczonych w koszyczkach z wikliny lub rogożyny, do kamionek i butelek. Produkowany przez Spółdzielnię Pszczelarską "Apis". Nagrodzony trzema złotymi medalami: na XXX Międzynarodowym Kongresie Pszczelarskim Nagoja '85 w Japonii, przez Krajową Radę Winiarską w 1992 roku i na Międzynarodowych Targach Poznańskich Polagra '94.

Do kupienia w dobrych sklepach alkoholowych i hipermarketach.

Zawartość alkoholu: 15-17%. Cena: około 20 zł (gąsiorek szklany 750 ml), około 30 zł (gąsiorek w wiklinowym koszyczku 750 ml; kamionka 750 ml).

Maliniak - miód pitny owocowy, w którym minimum 30% wody potrzebnej do produkcji zostało zastąpione sokiem malinowym. Bardzo aromatyczny. Swój smak zawdzięcza równowadze garbnikowo-kwasowej i odrobinie miodowej goryczy. Produkowany w firmie "Pasieka". Leżakuje 6-8 lat w dębowych beczkach. Rozlewany jest do butelek kamionkowych. Zdobył złoty medal na XI Konkursie Win, Miodów Pitnych i Napojów Winiarskich Lublin 2002.

Do kupienia w sklepie firmowym we wsi Łazisko.

Zawartość alkoholu: około 17%. Cena: około 30 zł (750 ml) i 10 zł (100 ml).

Trójniaki

Wielu producentów miodów pitnych ma w swojej ofercie, oprócz najszlachetniejszych półtoraków i dwójniaków, także trójniaki: miody słabsze i bardziej wytrawne, m.in. Bernardyński i Piastowski ("Apis"), Kasztelański (OSP Poznań), Trybunalski ("Pasieka"), Kozacki, Rycerski, Kapucyn ("Sądecki Bartnik").oducenci miodów pitnych

Producenci miodów pitnych

Okręgowa Spółka Pszczelarska w Poznaniu:

http://www.osp.com.pl ; e-mail: info@osp.com.pl;

tel. (0-61) 822-10-83

"Pasieka" Maciej Jaros;

wieś Łazisko k. Tomaszowa Mazowieckiego, woj. łódzkie:

http://www.pasiekajaros.civ.pl ; e-mail: jaros@civ.pl;

tel. (0-44) 724-40-73

"Sądecki Bartnik" - Gospodarstwo Pasieczne

A.& J. Kasztelewicz; wieś Stróże, Pogórze Karpackie

http://www.bartnik.pl ; e-mail: bartnik@bartnik.pl;

tel. (0-18) 445-18-82.

Skupuje i butelkuje pod swoim szyldem miody pitne innych producentów (do kupienia w sklepach z alkoholami i miodami, m.in. półtorak Chrobry, dwójniak Maćko).

Spółdzielnia Pszczelarska "Apis" w Lublinie:

http://www.apis.pl ; e-mail: info@apis.pl;

tel. (0-81) 744-24-10

Wytwórnia Win i Miodów Pitnych "Almes"

Sp. z o.o. w Nidzicy; tel. (0-89) 625-66-07

*W sprzedaży są obecnie półtoraki i dwójniaki wyprodukowane i zmagazynowane 10-16 lat temu.