Knöpfli - Guziczki
Porcja dla 2 osób
dodatki: ser żółty, twardy, 2-3 cebule, oliwa
Przygotowanie: Mąkę ubijać silnie drewnianą łyżką z jajkami, mlekiem i solą, wbijając powietrze od spodu ciasta. Pozostawić je na godzinę w naczyniu, aby mąka pochłonęła wilgoć. Do garnka wlać 2-3 l wody, wrzucić 15-20 g soli i zagotować. Ciasto zetrzeć na tarce (duże oczka), tak aby cząstki wpadały bezpośrednio do wrzątku, cały czas delikatnie mieszać. Guziczki po wypłynięciu na wierzch są gotowe do podania. Podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w kostkę, guziczki przełożyć do żaroodpornego naczynia warstwami, posypując je utartym serem. Ostatnią warstwę okrasić cebulą z oliwą. Tak przygotowana potrawa może czekać w ciepłym piekarniku nawet kilka godzin. Guziczki smakują najlepiej jako danie obiadowe w jesienne dni wraz z młodym białym winem lub sokiem jabłkowym. Potrawa popularna w kantonie znanym z produkcji białych win - Thurgau.
Wähe - Jeziorko
Porcja dla 4 osób
Ciasto: 400 g mąki, 0,5 łyżeczki soli, 140 g masła/margaryny, 200 ml mleka, woda, cukier
Owoce do wyboru, ok. 1,2 kg: śliwki (połówki) lub czereśnie (bez pestek), lub jabłka (plasterki), lub jagodowe (miks)
Wypełnienie: 2 jajka, 2 łyżki cukru, 100-200 ml mleka lub śmietany, pokruszone orzechy lub bułka tarta
Przygotowanie: Do mąki z solą dodawać masło w małych kawałkach i ugniatać. By lepiej wyrobić ciasto, pod koniec ugniatania dodać trochę wody. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki, potem rozwałkować i położyć na blachę. Posypać pokruszonymi orzechami lub bułką tartą, rozłożyć owoce na całej powierzchni i posypać je cukrem. Jeśli owoce nie są mrożone, polać je od razu wypełnieniem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20-30 min w temperaturze 250 st. C. Jeziorko ostudzić i pokroić tak jak pizzę lub w kwadraty. Najsmaczniejsze jest z mlekiem. Fantastyczna potrawa na letnią kolację. Popularna w kantonie Thurgau.
Rada: W przypadku owoców soczystych lub mrożonych przygotować mniej wypełnienia i polać nim owoce dopiero po blisko 10 min trzymania ciasta w piekarniku. Wypełnienie można modyfikować według upodobań, dodając np. 50 g twarogu.
Fasolka z żeberkami
Porcja dla 4 osób
Składniki: 1 duża cebula, 1 posiekany czosnek, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżka margaryny lub masła, 1,5-2 kg świeżej zielonej fasolki szparagowej, pół szklanki wody, 300 g wędzonego boczku (pokroić w cząsteczki), 0,5 kg żeberek, przyprawy do mięsa, sól
Przygotowanie: fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni z małą ilością tłuszczu. Margaryną posmarować naczynie żaroodporne i wrzucić do niego fasolkę. Średniej wielkości żeberka posypać posiekanym czosnkiem oraz przyprawami i lekko wymieszać z fasolką, dodać boczek i ponownie wymieszać. Całość posypać mąką. Naczynie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 220 st. C blisko godzinę. Od czasu do czasu kontrolować, czy potrawa ma wystarczającą ilość wilgoci - w razie konieczności delikatnie polewać fasolkę wodą. Danie to pochodzi z okolic miasta Bern i Biel, a smakuje najlepiej z sokiem jabłkowym lub szwajcarskim czerwonym winem.