Szwajcarskie danie

Cielęcina z Zurychu i zupa z Uri

Znam wiele naprawdę znakomitych przepisów szwajcarskich. Moim ulubionym daniem jest Zurcher Geschnetzeltes, czyli cielęcina w plasterkach z Zurychu. Do przygotowania czterech porcji potrzebne będą następujące składniki: 400 g cielęciny (udziec) w plastrach, 50 g masła, 40 g posiekanej cebuli, 150 g pokrojonych grzybów, odrobina bazylii, 2 dl śmietany, 1 dl białego wina, odrobina skórki z cytryny, 20 g posiekanej natki pietruszki i sól. Podgrzać masło, dodać pokrojoną cielęcinę. Usmażyć. Dodać cebulę, grzyby oraz białe wino. Odczekać, aż wino odparuje (potrawa zmniejszy objętość), następnie dodać śmietanę. Na koniec, gdy śmietana zgęstnieje, dolać odrobinę soku z mięsa i podgotować. Posolić, dobrze wymieszać. Przełożyć do miedzianego naczynia. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Innym pokazowym daniem szwajcarskim jest zupa serowa z Uri. Do przygotowania potrawy potrzebne będą: 250 g czerstwego chleba pokrojonego w kostkę, 100 g masła, 300 g sera sbrinz (ser alpejski, rodzaj parmezanu), 1 litr bulionu wołowego, 100 g posiekanej cebuli, 20 g posiekanej natki pietruszki i chilli. Chleb pokroić i namoczyć w letniej wodzie. Następnie wycisnąć wodę. Część cebuli usmażyć w połowie masła, dodać ser i bulion. Ugotować. Na pozostałej części masła usmażyć resztę cebuli. Przed podaniem zupę posypać smażoną cebulą i ziołami.