W Albanii quofte, kufta w Egipcie, kofte dla Turków, zaś w Indiach i Pakistanie, czyli w jęz. pejabi, KOFTA - jest to po prostu kotlet mielony albo klopsik. Najczęściej barani to klops, bo takie mięso jada się w powyższych krajach najchętniej, ale może być też z wołowiny. Podobnie jak do polskiego mieleniaka na ogół dodaje się do niego cebulę i zieloną pietruszkę, czasem zastępując je czosnkiem i miętą. W niektórych wersjach dodaje się jajo. Wariacje przypraw w zależności od kraju pochodzenia. Mój klops faworyt to KOFTA KARI, czyli klopsiki mięsne w curry z Indii, z dodatkiem mięty, chilli, imbiru, gałki muszkatołowej, czosnku i tartej bułki, ale bez jaj. Smażone, a następnie duszone przez 30 min w śmietankowym sosie z powyższym zestawem przypraw + kolendra i kminek. Do tego sypki ryż i najlepiej jogurtowa sałatka z ogórków i pomidorów. Polecam amatorom uwodzicielskich aromatów i celebrowania gotowania!
Przepis (dla 4-6 osób):
75 dkg mielonej baraniny lub wołowiny, średnia cebula drobno posiekana, 2 papryczki chili, 1 cm korzenia imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku, 2 roztarte ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 szklanki tartej bułki, 1 łyżka posiekanej mięty lub zielonej pietruszki, 6 łyżek oliwy. Sos: 4 łyżki oliwy, 2 średnie cebule posiekane, 1/2 łyżeczki chili, 1 cm korzenia imbiru, 3 roztarte ząbki czosnku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka zmielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kminku, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 i 1/2 szklanki śmietanki. Mięso wymieszać z cebulą, chili, imbirem, czosnkiem, solą, gałką, pieprzem, tartą bułką i miętą na jednolitą masę, uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Zrumienić na rozgrzanej oliwie, osączyć, odstawić. 4 łyżki oliwy rozgrzać w garnku, dodać cebulę, chilli, imbir, czosnek - smażyć 3 min, mieszając. Wymieszać kurkumę, kolendrę, kminek, paprykę, sól, chili i imbir z 3 łyżkami śmietanki. Dodać do cebuli, smażyć 3 min. Dolać resztę śmietanki, mieszając, dusić przez 20 min, ew. dodać trochę wody. Włożyć kulki, dusić przez 30 min.