Poprzednim razem pytaliśmy Państwa, co to jest kofta

Takie kulki z baraniny

Kofta to niewielkie kulki lub kotleciki, których głównym składnikiem jest mielone mięso (najczęściej z wołowiny lub baraniny). Potrawa występuje również w wersji bezmięsnej. Kofta wywodzi się z Indii, ale dobrze znana jest również w krajach Bliskiego Wschodu. Potrawę można przyrządzać na wiele różnych sposobów w zależności od dodatków. Przykładowy przepis (4 porcje): 500 g mielonej jagnięciny lub baraniny, 1 lekko ubite jajko, 1 szklanka tartej bułki, 2 łyżeczki garam masala, 1 łyżka oliwy, 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżka proszku curry i 400 g obranych i posiekanych pomidorów z puszki. Dokładnie wymieszać mielone mięso, jajko, tartą bułkę i garam masala. Z powstałej masy uformować niewielkie kotleciki. Na dużej patelni podgrzać olej, następnie przez 8-10 minut smażyć kulki, od czasu do czasu je obracając. Po usmażeniu, kulki wyjąć z patelni i odstawić. Czosnek i imbir podsmażyć na patelni, dodać curry i gotować przez 1 minutę. Dodać pomidory (razem z sosem) i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Na koniec dodać kulki i podgrzewać przez kolejne 5 minut.