Na świątecznym stole króluje wieprzowina - zwyczaj ten zrodził się w dawnych czasach, kiedy to potrawy i wyroby ze świeżego mięsa jadało się w Szwecji tylko od święta. Tradycyjny zestaw zakąsek - marynowane śledzie, pasztet z wątróbki, wędzona kiełbasa - wzbogaca się w pierwszy dzień świąt m.in. o gotowaną kiełbasę, nóżki w galarecie, pieczone żeberka czy salceson oraz obowiązkowo gotowaną lub pieczoną szynkę, którą przyprawia się cukrem. Podaje się też małe dania gorące, np. klopsiki lub zapiekankę ziemniaczaną z anchois, zwaną pokusą Janssona, którą poleca Mikke Larson - radca do spraw kultury w Ambasadzie Szwecji w Warszawie.
6-8 surowych ziemniaków (75 dag) 2 cebule (18 dag) 2 małe puszki filecików anchois 300 ml śmietanki UHT 2-3 łyżki margaryny lub masła
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie paski. Cebule obrać, pokroić w talarki i lekko zrumienić na odrobinie masła lub margaryny. Fileciki osączyć z oliwy i drobno pokroić. W natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki, przekładając cebulą i anchois. Dolną i górną warstwę powinny stanowić ziemniaki. Posypać wiórkami masła, skropić oliwą z anchois i połową śmietanki. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, polać resztą śmietanki i piec jeszcze 30 min.