Do tradycyjnych dań należy bacalhau cozido - suszony gotowany dorsz (u nas zwany sztokfiszem), potrawy z owoców morza, m.in. ryż duszony z ośmiornicą, ośmiornica w czerwonym winie, i mięsa: faszerowany indyk podawany zazwyczaj na obiad, pieczony udziec jagnięcy i faszerowana wieprzowina. Do deserów, takich jak ciasto drożdżowe z bakaliami, piernik na miodzie, mus czekoladowy, budyń waniliowy bądź karmelowy Portugalczycy wypijają kieliszek porto lub madery. Radca Handlowy Ambasady Portugalii Rui Paulo Almas poleca suszonego gotowanego dorsza.
BACALHAU COZIDO
8 filetów suszonego solonego dorsza 1 kg białej kapusty 14 ziemniaków 8 jajek ugotowanych na twardo 4 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz
Filety moczyć w wodzie 24 godz., kilkakrotnie ją zmieniając. Włożyć do wrzącej wody i gotować 15 min. Kapustę pokroić i ugotować. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przygotowane składniki oraz obrane ze skorupki jajka ułożyć na półmisku. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, zeszklić na oliwie, doprawić solą oraz pieprzem i powstały sos podać osobno w sosjerce.