Postna kolacja składa się przede wszystkim z dań rybnych.
Tym, co najbardziej wyróżnia austriacki świąteczny stół spośród innych, są słodkie wypieki. Tak jak u nas do tradycji należy określona liczba dań wigilijnych, tak w Austrii na świątecznym stole musi się znaleźć kilkanaście rodzajów drobnych ciasteczek. Panie domu zaczynają je wypiekać po adwencie. Christina Markiewicz, dyrektorka Biblioteki Austriackiej w Warszawie, rekomenduje Czytelnikom swój ulubiony smakołyk, kruche rogaliki.
18 dag mąki pszennej 10 dag masła 5 dag cukru pudru 1 żółtko 5 dag zmielonych migdałów do posypania: 6 dag cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym (1,6 dag)
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na kilka części i uformować rogaliki nie większe niż uszka do barszczu. Ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec na jasnożółty kolor. Gorące obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Piecze się je co najmniej na tydzień przed świętami i przechowuje w zamkniętym blaszanym pudełku.