Finlandia

W ojczyźnie Świętego Mikołaja najważniejszym i najbardziej rodzinnym świątecznym wieczorem jest Wigilia.

Po południowej mszy Finowie odwiedzają groby bliskich, a później zasiadają do uroczystej kolacji. Na stole nie może zabraknąć wielkiej pieczonej szynki. Kupuje się już zapeklowane mięso i piecze w domu. Tradycyjnym dodatkiem do pieczeni jest rosolli - bardzo kolorowa sałatka z buraków. Rekomenduje ją Małgorzata Śledziewska, która w Finlandii spędziła dziesięć lat i ma tam wielu przyjaciół. Do obowiązkowych dań należy również latiko - rodzaj zapiekanki z ziemniaków, brukwi lub marchwi, bądź wątróbki, a wśród potraw rybnych gravlax - surowy łosoś marynowany w grubej soli.

ROSOLLI

po 3 ugotowane buraki, ziemniaki i marchewki 2 konserwowe lub kiszone ogórki 1 cebula (5 dag) 2 jabłka sok z cytryny do przybrania: karbowana natka pietruszki, po 1 łyżce warzyw Sos 100 ml śmietanki lekko ubitej i zabarwionej odrobiną soku z buraków 1 łyżka octu winnego 2 łyżeczki cukru szczypta soli

Przygotować sos: śmietankę delikatnie połączyć z resztą składników. Ugotowane warzywa bardzo drobno pokroić, dodać pokrojone: ogórki, jabłka skropione sokiem z cytryny oraz cebulę (odłożyć po 1 łyżce składników do przybrania), wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć do salaterki, przybrać, układając w paski, odłożonymi warzywami oraz posiekaną natką pietruszki. Można również przybrać ugotowanymi na twardo jajkami, siekając osobno żółtka i białka.

Sałatkę schłodzić w lodówce. Sos podać osobno.