Holandia

Dla Holendrów święta zaczynają się 25 grudnia uroczystym śniadaniem. Na honorowym miejscu stawia się ośnieżony cukrem pudrem świąteczny chleb - kreststol.

W święta potrawy są bardziej wykwintne niż na co dzień, ładnie podane, w towarzystwie dobrego wina. Najczęściej jada się rostbef lub indyka. W te dni na stole pojawia się też więcej niż zwykle łakoci. Przepis na świąteczny chleb podała nam Katarzyna Krzyżaniak - członek grupy PUNT.NL, działającej przy Domu Holenderskim w Warszawie, która propaguje kulturę i tradycję Holandii.

KRESTSTOL

40 dag mąki pszennej 2,5 dag świeżych drożdży 7,5 dag cukru, 2 łyżki rumu 6 łyżek ciepłego mleka 5 kropli aromatu migdałowego 1 roztrzepane jajko 15 dag miękkiego masła bakalie: po 10 dag rodzynek, posiekanych orzechów laskowych i włoskich oraz obranych migdałów, po 5 dag drobno pokrojonych owoców kandyzowanych, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, fig i daktyli skórka otarta z cytryny szczypta soli do posypania: cukier puder

Mąkę przesiać do miski i zrobić w środku wgłębienie. Rozpuścić 5 dag cukru i sól w mleku, dodać rum, aromat, rozprowadzone w 2 łyżkach ciepłej wody drożdże i wlać do wgłębienia w mące. Dodać jajko, połowę masła, bakalie, skórkę z cytryny, wymieszać i wyrabiać 10 min. Przykryć w misce wilgotną lnianą ściereczką i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt 30 x 20 cm, posmarować pozostałym roztopionym masłem i posypać resztą cukru. Jeden z dłuższych boków złożyć do połowy, przykryć zawiniętym drugim bokiem, podwinąć i zlepić końce. Ciasto przełożyć do formy keksowej i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.