Hiszpania

W Madrycie do świątecznej kolacji zasiada się w wigilię Bożego Narodzenia, a główne danie stanowi pieczona ryba morska besuga.

Sposób obchodzenia Bożego Narodzenia zależy od regionu Hiszpanii. W Katalonii np. najważniejszy jest uroczysty obiad 25 grudnia, z pieczonym prosiakiem lub nadziewanym indykiem.

Wspólny dla wszystkich mieszkańców Hiszpanii jest zwyczaj uczestniczenia w pasterce i rodzinne krótkie spotkania po mszy w jednym z domów. Przy kieliszku cavy - wina musującego i słodyczach, wśród których muszą znaleźć się turrony, tradycyjny przysmak świąteczny rodem z Walencji, składają sobie życzenia i śpiewają kolędy. W domu Mercedes Soley - Katalonki, specjalistki do spraw rynkowych w Biurze Radcy Handlowego Ambasady Hiszpanii w Warszawie - która podała nam rodzinny przepis na indyka - bliscy spotykają się przy stole o godz. czternastej. Główne danie poprzedzają zimne przekąski z wędlin nadziewanych oliwkami oraz z ryb, a także canelloni zapiekane pod beszamelem.

INDYK NADZIEWANY

1 indyk (3-3,5 kg) 100 ml brandy Nadzienie po 10 dag mielonej wieprzowiny, metki tatarskiej (wieprzowej) lub surowej białej kiełbasy, rydzów lub pieczarek 5 dag surowo dojrzewającej szynki 1 bułeczka rozmoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanego rozmarynu sól, pieprz Sos 1 szklanka tłuszczu wytopionego z indyka 1/2 szklanki śmietany 36-procentowej 1 posiekana cebula (8 dag) 1 starta marchewka (7 dag) 2 żółtka 1 liść laurowy 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy

Indyka umyć, osuszyć, natrzeć solą wewnątrz i z wierzchu, odstawić na kilka godzin do lodówki. Przygotować nadzienie: mięsa połączyć, dodać posiekaną szynkę, pokrojone i usmażone na połowie masła grzyby, odciśniętą bułkę, jajko i rozmaryn, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Indyka napełnić nadzieniem, zaszyć białą bawełnianą nicią, ułożyć w brytfannie, polać resztą roztopionego masła, skropić brandy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (1 godz. na każdy kilogram indyka). Podczas pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Przygotować sos: składniki, oprócz śmietany i żółtek, zagotować, zdjąć z ognia i zaciągnąć sos śmietaną wymieszaną z żółtkami i ewentualnie paroma wiórkami trufli (trufle można zastąpić borowikiem). Indyka podawać z sosem. W niektórych domach zamiast indyka podaje się na świąteczny obiad pieczonego kurczaka z sosem z uprażonych na oliwie orzeszków piniowych i suszonych śliwek kalifornijskich.