Włochy

W większości włoskich domów nie ma gorączkowych przygotowań i kuchennej krzątaniny, ponieważ w świąteczne dni Włosi całymi rodzinami biesiadują w restauracjach.

Je się to, co najdroższe i najlepsze - szlachetne ryby, owoce morza, trufle. Oczywiście na przystawkę są makarony: cannelloni, lazanie zapiekane pod różnymi sosami. A na deser - baba panetonne, czyli drożdżowe ciasto wyrabiane nawet przez kilka dni, z mnóstwem rodzynek i skórką pomarańczową. Pracochłonny proces wyrabiania baby zniechęca włoskie gospodynie, kupują więc gotowe ciasto u sprawdzonego cukiernika. O przepis na canelloni poprosiliśmy Dominika Głowackiego, kuchmistrza włoskiej restauracji Venezia w Warszawie. rozwałkować na kwadraty o boku 8 cm i grubości około 1 mm. Gotować osobno 2 min w posolonej wodzie, wyjmować łyżką cedzakową, przelewać zimną wodą i układać na lnianej ściereczce. Przygotować sos boloński: warzywa umyć i obrać. Marchew zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Seler poszatkować. Cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie, włożyć mięso i smażyć nadal, rozdrabniając grudki. Dodać marchewkę, seler, sos pomidorowy, wino, rozmaryn i goździki, doprawić solą oraz pieprzem i dusić

CANELLONI NADZIEWANE SOSEM BOLOŃSKIM

Ciasto na makaron (można użyć gotowego makaronu canelloni)

30 dag mąki pszennej 2 żółtka 3 jajka 3 łyżki oliwy szczypta soli do posypania: 5 łyżek startego parmezanu Sos boloński 80 dag mielonego mięsa (pół na pół wołowego i wieprzowego) 20 dag cebuli 15 dag marchewki 8 dag selera naciowego 500 ml gęstego sosu pomidorowego 100 ml białego wina 100 ml oliwy 2 łyżki posiekanego rozmarynu 2 goździki sól, pieprz

Sos beszamelowy

1 l mleka po 10 dag mąki pszennej i masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz

Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać jajka, żółtka, oliwę i zagnieść, pod koniec dodając sól. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Podzielić na 10 kawałków, pod przykryciem około 30 min. Przestudzić i wyjąć goździki. Przygotować sos beszamelowy: roztopić masło, dodać mąkę, powoli wlewać zimne mleko, cały czas ubijając, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu 10 min. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na płaty makaronu nałożyć sos boloński, zwinąć w rurki (gotowy makaron nadziać sosem), ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem beszamelowym i zapiekać 25-30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać posypany parmezanem.