Niemieckie gospodynie chętnie pieką, gotują, duszą i smażą. Najbardziej popularną świąteczną potrawą jest nadziewana gęś, a także kaczka z czerwoną kapustą i knedlami drożdżowymi. Na deser Niemcy jedzą pierniki pieczone na opłatkach - lebkuchen oraz przepięknie dekorowane ciasta i torty. Święta są okazją do rodzinnych spotkań oraz ulicznych festynów, podczas których niezliczone stragany przyciągają słodkimi zapachami. Pani Agnieszka Rosemann, od dziewięciu lat mieszkająca w Niemczech, poleca przepis na kaczkę faszerowaną.
1 kaczka (3 kg) Farsz podroby: żołądek, wątróbka i serce kaczki 15 dag chudego boczku 15 dag pieczarek 1 cebula (10 dag) 1 dymka 1 pęczek natki pietruszki 2 jajka skórka otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki słodkiej śmietany 18-procentowej 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka bylicy 1 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Sos 1 porcja włoszczyzny 1 cebula (10 dag) 125 ml czerwonego wina 150 ml bulionu drobiowego Czerwona kapusta 45 dag czerwonej kapusty 1 cebula (10 dag) 1 jabłko (15 dag) 100 ml czerwonego wina 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 goździki szczypta ziela angielskiego sól, mielony biały pieprz
Przygotować kapustę: cebulę obrać i posiekać. Jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na cienkie plasterki i razem z cebulą poddusić na maśle. Dodać drobno poszatkowaną kapustę, przyprawy, podlać winem, przykryć i dusić do miękkości. Przygotować farsz: bułki zalać wrzącym mlekiem. Cebulę, dymkę, pieczarki, natkę pietruszki, boczek i podroby drobno pokroić. Cebulę i dymkę zeszklić na maśle. Dodać pieczarki, podroby oraz natkę i udusić. Masę ostudzić, wymieszać z odciśniętymi bułkami, jajkami, mąką, śmietaną, bylicą, majerankiem i skórką z cytryny, doprawić solą, pieprzem i znów starannie wymieszać. Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i bylicą, nadziać farszem, zaszyć, ułożyć na ruszcie piersią do dołu. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, odwrócić i posmarować posoloną wodą. Przygotować sos: cebulę i włoszczyznę drobno pokroić, włożyć do naczynia z kaczką i upiec. Kaczkę wyjąć i owinąć folią aluminiową. Sos odtłuścić, przetrzeć przez sito, wymieszać z winem oraz bulionem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, zagotować i przelać do sosjerki. Kaczkę odwinąć z folii, ułożyć na czerwonej kapuście i podać z sosem.