Wielka Brytania

W angielskich rodzinach do tradycyjnego obiadu, któremu towarzyszy doroczne telewizyjne przesłanie królowej do narodu, zasiada się w pierwszy dzień świąt.

Głównym daniem jest pieczona nadziewana gęś, kaczka lub indyczka. Po ciężkostrawnym deserze na gorąco christmas pudding przychodzi pora na herbatę z mince pies. Ów bardzo angielski specjał przeszedł w ciągu ostatnich dwustu lat zadziwiającą metamorfozę: z dużego owalnego mięsnego pasztetu (stąd nazwa: mince pie) z bakaliami w kruchym cieście przeobraził się w okrągłe ciasteczka ze słodkim nadzieniem, wypiekane w małych foremkach, podawane na gorąco do herbaty.

CHRISTMAS MINCE PIE

Kruche ciasto

po 35 dag jasnożółtych rodzynek sułtanek i dużych słodkich rodzynek, np. kalifornijskich 60 dag brązowego cukru 45 dag kwaskowych jabłek, obranych i drobno poszatkowanych 15 dag drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej 45 dag mąki razowej 20 dag masła lub pół na pół masła i smalcu szczypta soli

Nadzienie

65 dag drobnych greckich rodzynek koryntek 10 dag pokruszonych orzechów włoskich 170 ml brandy po 1 łyżeczce zmielonej gałki muszkatołowej i zmielonego cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru sok i skórka otarta z 2 cytryn

Przygotować nadzienie: składniki dokładnie wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Następnie przełożyć do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknąć i pozostawić w lodówce 4 tygodnie. Przed użyciem ponownie dokładnie wymieszać. Przygotować ciasto: masło drobno posiekać z mąką i szczyptą soli. Dolewając porcjami zimną wodę szybko zagnieść. Owinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godz. Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki w kształcie głębokich miseczek średnicy 6-7 cm. Nałożyć farsz (nie do pełna), przykryć okrągłym płatem ciasta i zlepić brzegi. Przykrywkę z ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 20 min (do zrumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Lekko przestudzić, wyjąć z foremek, oprószyć cukrem kryształem (nie pudrem!) i podawać na ciepło.

Przepis na mince pies podaje nasza londyńska korespondentka Milena Dabić-Dakin.