Pytaliśmy Państwa o przepis na tradycyjne danie świąteczne z "haczykiem".

Tradycyjne danie świąteczne "z haczykiem" to dla mnie potrawa, która w jakiś sposób wyróżnia się na świątecznym stole. Uważam, że sympatycznie byłoby znaleźć taką potrawę obok karpia w galarecie czy barszczu z uszkami, które co roku niezmiennie goszczą na naszych stołach. Szczególnie polecam dania z użyciem maku, bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Na początek proponuję gotowany filet z sandacza z makiem. Do przyrządzenia potrawy potrzebne będą: 20 g maku, 300 g ziemniaków, 300 g mleka, liść laurowy, gałązka rozmarynu, gałązka tymianku, ząbek czosnku i 600 g fileta z sandacza. Ziemniaki ugotować z mlekiem. Następnie wyjąć ziemniaki, i w samym mleku ugotować rybę, wcześniej nasmarowaną rozgniecionym ząbkiem czosnku. Aby przygotować sos, do mleka należy dodać mak, tymianek i liść laurowy i dokładnie wymieszać. Gotowany filet z sandacza z ziemniakami i makiem podawać z warzywami, najlepiej brukselką i/lub fasolką. Inną ciekawą propozycją niebanalnego dania świątecznego jest makaron na słodko. Do przygotowania tego dania potrzebne będą następujące składniki: 60 g makaronu typu kokardki, 50 g cukru, 100 ml soku pomarańczowego, 100 ml miodu, 20 g rodzynek, 20 g orzechów włoskich, odrobina kwaśnej lub ubitej śmietany i 20g maku. Ugotować makaron i odcedzić. Przyrumienić cukier, dodać sok pomarańczowy, miód i mak, następnie rodzynki i posiekane orzechy. Całość podgotować, następnie wymieszać z makaronem. Podawać z odrobiną posłodzonej ubitej śmietany lub z kwaśną śmietaną.