Z przyjemnością podam przepis na nasze rodzinne danie z "haczykiem", oczywiście to danie świąteczne, w naszej rodzinie ma już długą tradycję. Są to wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Nie przepis kulinarny jest tu najważniejszy, ale właśnie ów "haczyk". Kiedy wszyscy już siedzą przy wigilijnym stole i każdy zaspokoi pierwszy głód śledzikiem i karpiem, na stół wjeżdża wielki półmisek pierogów, a w jednym ukryta jest moneta - wróżba na szczęście na cały przyszły rok. Oczywiście taki pieniążek należy przedtem wygotować. Pierogi znikają w oka mgnieniu, trzeba przy tym jeść je powoli!! W naszej rodzinie krąży także opowieść o pierogu ze śledziem. Był przygotowany dla jednej z sióstr, która śledzi nie jadała, a wyjątkowo lubiła pierogi. Ponieważ był wyjątkowo okazałym pierogiem, "haczyk" chwycił i dostał się na właściwy talerz... niestety, nie pamiętam, czy awantura zakłóciła spokój wigilijnej wieczerzy.