Karczochy - co to takiego? Jakie mają zastosowanie w kuchni?

Dzisiejsza odpowiedź na moje pytanie jest tak wyczerpująca, że niewiele więcej mogę dodać. W związku z tym od razu przejdę do przepisów. Na początek proponuję zupę krem z karczochów. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki (4-6 porcji): 4 karczochy, 30 ml oliwy z oliwek, 1 średnia cebula drobno posiekana, 2 łodygi selera drobno posiekane, 1 duży ziemniak obrany i drobno posiekany, 1 l bulionu drobiowego, sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku, 250 ml gęstej śmietany i ewentualnie 45 ml koniaku. Aby przyrządzić karczochy, należy odciąć łodygę przy nasadzie kwiatu, następnie ściąć wierzchołek karczocha, usunąć włókna i przyciąć ostre końcówki liści. Na koniec karczochy pokroić na ćwiartki. W dużym garnku podgrzać oliwę z oliwek, następnie dodać cebulę, seler i zrumienić. Dodać karczochy, ziemniak, bulion i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez godzinę. W małych porcjach zupę przelać do miksera i dokładnie zmiksować. Następnie przecedzić i doprawić solą i pieprzem, wmieszać śmietanę ewentualnie koniak. Przed podaniem podgrzać. Druga propozycja dania z użyciem karczochów to łatwa w przygotowaniu przekąska - kwadraciki z karczochów. Potrzebne składniki to: 1 duża cebula, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 4 ubite jajka, 1/4 szklanki tartej bułki, 2 słoiki serc karczochów, 1,5 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku, odrobina tabasco, 2 szklanki tartego sera cheddar. Cebulę i czosnek podsmażyć w marynacie pochodzącej ze słoika z sercami karczochów. Do ubitych jajek dodać tartą bułkę, posiekane serca karczochów, oregano, sól i pieprz, tabasco, cebulę, czosnek i tarty ser. Mieszankę przelać do żaroodpornego (prostokątnego) naczynia. Piec przez 30 minut. Przed podaniem ostudzić i pokroić na kwadraty.