Co można przygotować ze szczawiu

Moda na potrawy ze szczawiu pojawia się późną wiosną lub z początkiem lata. Szczaw ceniony jest przede wszystkim za to, że jest zdrowy, ponieważ zawiera dużo żelaza. Poza tym świetnie nadaje się do sosów i jako dodatek do dań rybnych. Chyba najpopularniejszym przepisem z użyciem tego warzywa jest zupa szczawiowa. Do jej przyrządzenia potrzebne są: 100 g warzyw pokrojonych w kostkę, (np. seler, ziemniaki), 1 drobno posiekana cebula, 100 g szczawiu, 1litr bulionu warzywnego, masło do smażenia, sól i pieprz do smaku, odrobina kwaśnej śmietany. Warzywa podsmażyć na maśle, następnie dodać pokrojony szczaw i dolać bulion. Całość podgotować, następnie zmiksować. Na koniec dolać odrobinę kwaśnej śmietany i przyprawić do smaku. Innym prostym w przygotowaniu daniem z użyciem szczawiu jest kurczak z sosem szczawiowym. Do przyrządzenia 4 porcji tej potrawy potrzebne będą następujące składniki: 3 łyżki masła, 1 średnia szalotka drobno posiekana, 2 szklanki świeżego, posiekanego szczawiu, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 1/8 łyżeczki tartej gałki muszkatowej i 4 piersi z kurczaka. Aby przygotować sos, na jednej łyżce masła podsmażyć szalotkę, potem dodać szczaw i dalej smażyć. Następnie dodać śmietanę i gałkę muszkatową, gotować przez 2 min i odstawić. Aby przygotować kurczaka, należy podgrzać pozostałą część masła, dodać piersi z kurczaka i gotować przez 20 min. Przed podaniem podgrzać sos szczawiowy i polać nim piersi z kurczaka.