Danie w sam raz na mroźny zimowy wieczór

W mroźne zimowe wieczory najlepiej rozgrzewa mnie kubek czekolady na gorąco. Uważam, że idealnym daniem na taki wieczór jest Quiche Lorraine. Do przygotowania tego dania (około 6 porcji) potrzebne będą: 1 gotowe ciasto francuskie, 8 plasterków bekonu oraz 230 g sera Gruyere. Aby przyrządzić sos, do miski włożyć 3 lekko ubite jajka, wlać 1 i 3/4 szklanki mleka, wsypać 1 łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej; składniki dokładnie wymieszać. Bekon usmażyć, aż będzie chrupki, a ser pokroić w plasterki. Ciasto przełożyć do formy do pieczenia, następnie ułożyć plasterki bekonu i sera. Całość polać sosem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-45 min lub do chwili, aż ciasto się zrumieni. Oprócz bekonu można podsmażyć również trochę cebuli i pora, a do zrobienia sosu użyć śmietany.