Jestem wielką amatorką kuchni arabskiej - zachodniej i wschodniej. Wszyscy znamy tajine, kofty, kuskus, szorbę, harirę czy briki. Ja proponuję ryż po arabsku. U mnie w domu nie jemy ryżu inaczej... a i wielu naszym znajomym ryż taki naprawdę smakuje.
Na 3-4 osoby potrzebujemy:
250 g ryżu, 2 łyżki oliwy (choć ja wlewam "na oko"), 60 g cienkiego krótkiego, drobnego makaroniku, 700 ml rosołu, 3-4 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz.
Wlać oliwę do garnka i podgrzać na niewielkim ogniu. Makaron wrzucić do gorącej oliwy i podsmażyć, uważając, żeby się nie przypalił. Ryż przepłukać na sitku i osączony wrzucić do garnka z makaronem. Dobrze wymieszać i zalać rosołem. Dodać sól, pieprz i gotować 20 minut pod przykryciem. Zdjąć z ognia, wymieszać widelcem ryż z parmezanem i podawać. Mam do tego piękną arabską miskę.