Herbaty owocowe

W porównaniu z herbatami owocowymi czarna herbata czy kawa są o wiele uboższe w składniki odżywcze. Jednak i wśród owocowych jedna drugiej nierówna.

Herbaty owocowe

W porównaniu z herbatami owocowymi czarna herbata czy kawa są o wiele uboższe w składniki odżywcze. Jednak i wśród owocowych jedna drugiej nierówna.

Owoce wchodzące w skład herbat są naturalnym źródłem witamin: C, A, B1, B2, soli mineralnych i mikroelementów. Wzbogacają codzienną dietę w niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu.

Podczas zakupów trzeba uważnie wczytać się w podany na opakowaniu skład, a przy wyborze nie kierować się jedynie napisem czy obrazkiem na pudełku. Wiele herbat z napisem np. "malinowa" zamiast malin zawiera: hibiskus, dziką różę, porzeczkę, aronię i inne, a do nich dodany jest tylko malinowy aromat. Wprawdzie w sklepach jest duży wybór czarnych herbat, które zawierają owocowy aromat, ale prócz zapachu nie mają one leczniczych właściwości owoców (sztuczny aromat nie wpływa negatywnie na zdrowie, ma tylko poprawić zapach mieszanki).

- W czasie suszenia produktów roślinnych ich olejki eteryczne ulatniają się. Jednak nie oznacza to utraty właściwości leczniczych suszu. Bywa, że w niektórych roślinach, np. w malinach, olejków odpowiedzialnych za zapach jest tak minimalna ilość, że trzeba by wykorzystać kilka ton suszu, aby uzyskać choć trochę zapachu. Dlatego do herbat dodaje się aromaty wyprodukowane sztucznie, ale o składzie identycznym z naturalnym - mówi Małgorzata Horoszkiewicz z Phytopharm.

Przechowywanie. Po odwinięciu z celofanu pudełka przestają być szczelne. Po otwarciu najlepiej przełożyć herbatę do szczelnie zamykanych pojemników, które uchronią ją przed zawilgoceniem, utratą aromatu i wchłanianiem obcych zapachów. Jednocześnie woń herbaty tak przechowywanej nie przedostanie się do otoczenia. Pojemniki nie powinny być przezroczyste, gdyż światło słoneczne wpływa ujemnie na jakość ziół i owoców.

Przygotowanie. Jedna saszetka przeznaczona jest do przygotowania jednej szklanki naparu. Herbatki owocowe, tak samo ja zioła, należy zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem około 10 minut. Tak przyrządzonej herbaty nie trzeba pić od razu, bo nawet po dłuższym czasie nie wydzielają się z niej substancje szkodliwe.

Skład. W skład wielu owocowych mieszanek wchodzi dzika róża. To bogate źródło witaminy C, prowitaminy A oraz witamin E, B1, B2 i K. Owoce jej uważa się za wzmacniające, pomocne w zwalczaniu chorób zakaźnych i przebiegających z podwyższoną temperaturą ciała, zapalenia wątroby i problemów z trawieniem. Chorzy ze skłonnością do zakrzepów powinni unikać spożywania różanych herbatek albo zasięgnąć opinii lekarza.

Innym popularnym składnikiem herbat są owoce i kwiaty bzu czarnego. Kwiaty są doskonałym środkiem napotnym i przeciwgorączkowym dla dzieci i osób starszych. Natomiast owoce działają odtruwająco i przeciwbólowo, np. przy migrenie. Są źródłem witamin B i C.

Herbaty z malin szczególnie lubią dzieci. Zamiast sięgać do apteczki, leczenie niegroźnych przeziębień dobrze zacząć właśnie od malin (herbaty, soku). Zawierają one dużo witaminy C.

Skórki pomarańczy i cytryn w herbatach owocowych nadają im charakterystyczną kwaskowatość i wzbogacają w witaminę C.

Do mieszanek owocowych niejednokrotnie dodawane są zioła, np. mięta lub melisa. Mięta działa na przewód pokarmowy bakteriobójczo i przeciwbólowo, pobudza apetyt, likwiduje wzdęcia i bóle skurczowe brzucha, łagodzi także kolki jelitowe. Herbatka z jej dodatkiem podawana na zimno przyjemnie chłodzi i odświeża w czasie upałów. Natomiast melisa działa uspokajająco i przeciwskurczowo na układ pokarmowy. Przynosi ulgę osobom znerwicowanym i mającym problemy z zasypianiem. Jej aromat przypomina zapach skórki cytryny.

Przykładowe ceny

Phytopharm, herbaty owocowe Fructovit - o smaku truskawkowym, malinowym i cytrynowym, skład: kwiat malwy, owoce dzikiej róży, aronii, skórka cytryny, jabłka, aromat naturalny, wzbogacona witaminami: C, B1, B2, B6, B12, E, PP, H oraz kwas foliowy i pantotenowy; cena 3,9 zł.

Herbapol, Herbaciany Ogród, Na Zimę - mieszanka wzmacniająca: kwiat malwy, hibiskusa, owoc bzu czarnego, owoc jarzębiny, skórki jabłkowe, cena 4,30 zł.

Vitax, Owocowy Raj, skład: kwiat malwy, jabłko, owoce dzikiej róży i aronii, skórka pomarańczy i cytryny, aromat naturalny, cena 3,60 zł.

Vitax, Malina, Cytrynowa - z 10 witaminami: B1, B2, B6, B12, C, E, niacytyna, biotyna, kwas pantoteinowy, kwas foliowy, skład: kwiat malwy, owoce dzikiej róży, porzeczki, aronii, skórka cytryny, aromat naturalny, cena 4,10 zł.

Więcej o: