Szpinak z boczkiem

Na bazarze do koszyczka wkładamy: garść szpinaku (nie pomylić ze szczawiem! prawdziwy szpinak przypomina go dużo bardziej niż mrożoną papę albo kulki z torebki), trzy pomidory i dużego ogórka. Będą potrzebne jeszcze boczek i ocet balsamico.

Czary gary...

...czyli przepisy na proste letnie gotowanie

Najpierw zabieramy się za szpinak

- trzeba go dokładnie umyć, odciąć końcówki i wrzucić do miski. Dorzucić pokrojone w plasterki pomidory i ogórka.

Teraz boczek, pokrojony w grube paski albo plastry wędruje na suchą patelnię i smaży się na ładny, złocisty kolor.

Cieplutki boczek dorzuca się wprost z patelni do warzyw w misce i skrapia octem balsamico, można też posolić.

Teraz wszystko trzeba wymieszać i podać póki ciepłe. Skonsumować natychmiast

PS Jeśli potrawa ostygnie, boczkowo-balsamiczny sos zamieni się w smalec. Można ją ratować, wstawiając w żaroodpornym naczyniu do lekko nagrzanego piekarnika i czekając do roztopienia. Co prawda to nie to, co świeże, ale zawsze...