Woda mineralna

Niektóre wody mineralne gaszą wyłącznie pragnienie, inne także leczą (nawet impotencję). Wszystkie dostarczają naszemu organizmowi odpowiedniej porcji minerałów.

Woda mineralna

Niektóre wody mineralne gaszą wyłącznie pragnienie, inne także leczą (nawet impotencję). Wszystkie dostarczają naszemu organizmowi odpowiedniej porcji minerałów.

Wodę należy pić nie wtedy, kiedy już dokucza pragnienie, ale wcześniej - na zapas. 2 litry dziennie to minimum. Jeśli jest bardzo gorąco, można pić więcej. Najlepiej wodę mineralną niegazowaną.

Woda mineralna staje się coraz popularniejsza - poznać to można chociażby po zaopatrzeniu sklepów. W każdym jest kilkanaście lub więcej jej rodzajów, w opakowaniach małych, średnich lub wielkich, gazowanej lub nie. Firmy co chwila organizują promocje, począwszy od wiosny, żeby już zawczasu przyzwyczaić klienta do smaku i marki. I słusznie - latem sprzedaż wody wzrasta nawet o połowę.

Co pić

Wody mineralne - jak sama nazwa wskazuje - zawierają składniki mineralne. W zależności od wody będzie to: magnez (reguluje pracę serca, bierze udział w termoregulacji i przewodnictwie nerwowym), potas (reguluje gospodarkę wodną, obniża ciśnienie krwi, reguluje czynności mięśni i nerwów), wapń (ma wpływ na kurczliwość mięśni, przewodzenie bodźców nerwowych, krzepliwość krwi, jest budulcem kości i zębów), żelazo (niezbędne do transportu i magazynowania tlenu w organizmie), cynk, miedź i mangan (uczestniczą w procesie przemian metabolicznych), chlorki (regulują pH krwi).

Każdemu pasuje inna woda. Jedni wolą taką, w której jest więcej sodu i chloru, czyli wodę o słonym posmaku, inni wodę obojętną.

Wapń i magnez znajdziemy w większości wód mineralnych. Zasobne w te składniki są zwłaszcza wody nasycone naturalnie dwutlenkiem węgla z takich miejscowości, jak Muszyna, Krynica, Piwniczna czy Polanica.

Z racji ogromnego znaczenia wody dla organizmu człowieka bardzo często zastanawiamy się nad tym, jaką wodę powinniśmy spożywać. Okazuje się, że udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie jest wcale łatwe. Przede wszystkim dlatego, że w sklepach znajdziemy kilkadziesiąt rodzajów wód mineralnych. Decydując się na zakupy, trzeba więc uważnie przeczytać informację na etykiecie i wybrać taką wodę, która korzystnie wpłynie na nasz organizm, pochodzi ze studni głębinowych, zawiera składniki ułatwiające właściwą przemianę materii i zmniejszające ryzyko chorób.

Jaka dla kogo

Z wód o wysokiej zawartości sodu powinny zrezygnować osoby z podwyższonym ciśnieniem oraz chorzy na nerki, gdyż pierwiastek ten przyczynia się do wzrostu ciśnienia krwi, zalegania wody w organizmie, obrzęków. Dla takich osób lepsze będą wody z niską zawartością sodu, np. Kinga lub Nałęczowianka. Specjaliści zalecają też ograniczanie picia wody o dużym stopniu nasycenia dwutlenkiem węgla. Działa on niekorzystnie na przewód pokarmowy. Na co dzień warto więc pić wody średnio- i niskozmineralizowane, bo dostarczają organizmowi niezbędnych składników. Wody o wyższej zawartości składników mineralnych przeznaczone są dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.

Kupując wodę, warto przeczytać umieszczoną na niej etykietę. Powinny tam się znaleźć: informacja, że woda ma atest PZH, z jakiego źródła była czerpana i w jakiej miejscowości, nazwa producenta, nazwa handlowa wody. Nie powinno tu również zabraknąć informacji o tym, czy z wody usuwano związki mineralne bądź ją nimi nasycano, oraz ilość poszczególnych składników. Obecne przepisy dostosowane są do norm obowiązujących w Unii Europejskiej. Każda woda musi mieć świadectwo, być zakwalifikowana, bez tego w ogóle nie powinna znaleźć się na rynku.

Od niedawna obowiązuje nowa rodzajowa klasyfikacja naturalnych wód mineralnych.

Wody niskozmineralizowane to wody zawierające do 500 mg/l rozpuszczonych składników mineralnych. Zawierają one dużo wodorowęglanów wapniowych i znaczne ilości chlorku sodowego. Ten rodzaj wód występuje przeważnie na terenach górskich.

Woda średniozmineralizowana ma od 500 do 1500 mg/l składników mineralnych. Najczęściej wody te zawierają rozpuszczone sole, wodorowęglany i chlorki wapnia, rzadziej sodu. W grupie tej znalazły się też wody mineralne niskosodowe.

Wody wysokozmineralizowane mają powyżej 1500 mg/l rozpuszczonych składników.

Woda wodociągowa - pochodzi z wód gruntowych lub powierzchniowych. Trzeba ją oczyszczać przez chlorowanie lub filtrowanie. Dodawany do niej chlor lub dwutlenek węgla nadają jej specyficzny smak i zapach. Ozonowanie daje nietrwałe efekty, więc wodę ozonowaną trzeba i tak chlorować. Podczas chlorowania powstają szkodliwe trihalometany, woda zanieczyszcza się też w instalacji wodociągowej.

Woda z przydomowych studni - zwykle woda gruntowa, zanieczyszczona mikrobiologicznie i przemysłowo.

Woda ze studni oligoceńskich - wydobywa się tam wody artezyjskie mieszczące się między dwoma warstwami skał nieprzepuszczalnych. Łatwo ulega zanieczyszczeniom: rozwijają się w niej pleśnie, bakterie. Wodę oligoceńską powinno się wypić w ciągu 24 godzin po wydobyciu i - to ważne - po przegotowaniu. Pojemniki do wody z czasem również "porastają" wewnątrz bakteriami, pleśniami i glonami; trudno je oczyścić.

Woda butelkowana - najważniejszym zaleceniem jest unikanie tej pochodzącej od mało znanych producentów, z niepewnego źródła. Trzeba ją zużywać jak najszybciej po otwarciu.

Mineralna, źródlana, stołowa ...

Naturalna woda mineralna: stały skład chemiczny, ujęcie, z którego jest czerpana, musi mieć określoną nazwę, ze złoża izolowanego od zanieczyszczeń, muszą być zachowane naturalne właściwości wody podziemnej, woda podziemna musi być doprowadzana rurociągiem do rozlewni, sprzedaje się ją w opakowaniach najwyżej dwulitrowych.

Naturalna woda źródlana:

złoże izolowane od zanieczyszczeń, stały skład chemiczny, ujęcie, z którego jest czerpana, musi mieć określoną nazwę, woda podziemna musi być doprowadzana rurociągiem do rozlewni, skład chemiczny może podlegać niewielkim wahaniom uwarunkowanym geologicznie, dopuszczalna zawartość azotanów jest dwa razy większa niż w wodach mineralnych (do 20 mg/l), dozwolone są opakowania różnej wielkości i typu (dotyczy niegazowanych).

Woda stołowa:

składa się ze zmieszanej wody źródlanej lub podziemnej z naturalną wodą mineralną, solami naturalnymi albo innymi składnikami mineralnymi, doprowadzana do rozlewni rurociągiem, dopuszczalny poziom azotanów jest dwa razy wyższy niż w naturalnych wodach mineralnych i mineralnych wodach mieszanych (do 20 mg/l), dopuszcza się opakowania różnej wielkości i typu.

Zawartość wody w organizmie człowieka uwarunkowana jest przez wiele czynników, ale przede wszystkim przez wiek, otoczenie, cechy indywidualne. Wraz z wiekiem ilość wody w organizmie zmniejsza się. To, że poziom wody maleje, związane jest również ze wzrostem poziomu tkanki tłuszczowej. U dziecka zawartość wody w organizmie wynosi 75 proc., u człowieka dorosłego - 50-65 proc. Jej rozmieszczenie nie jest równomierne, najwięcej znajduje się jej we krwi, nerkach, sercu i płucach.

Woda ma dla organizmu człowieka wielkie znaczenie: ułatwia jedzenie, bierze udział w transporcie składników odżywczych do tkanek i komórek, usuwa zbędne produkty przemiany materii.

Więcej o: