Zawierają dużo wody, więc doskonale gaszą pragnienie. Arbuz pomoże nam też schudnąć i oczyścić organizm. Arbuz, z tureckiego zwany kawonem, pochodzi ze środkowych i południowych rejonów Afryki, gdzie rośnie dziko. W uprawie znany jest od ok. 1500 r. p.n.e., ale na Stary Kontynent trafił dopiero w XII w. dzięki Krzyżakom. Teraz uprawia się go na południu Federacji Rosyjskiej, na Węgrzech i na Półwyspie Bałkańskim. W Polsce hoduje się go rzadziej, głównie w cieplarniach. W czerwonym miąższu arbuza znajduje się ok. 93 proc. wody, reszta to cukry proste i sacharoza oraz błonnik. Kawony mają też dużo witamin oraz soli mineralnych (szczególnie witamin z grupy B oraz potasu i żelaza).
Prawdziwym dobrodziejstwem są jednak przeciwutleniacze - likopen i glutation. Są to naturalne związki biochemiczne, które bronią komórki przed szkodliwymi cząsteczkami. Uważa się, że chronią przed chorobą wieńcową, zapaleniem oskrzeli, nowotworami, zaćmą, parkinsonizmem i starzeniem się organizmu. Niedobór przeciwutleniaczy czyni organizm szczególnie wrażliwym i bezbronnym, zwłaszcza gdy wystawiony jest na różne zagrożenia, np. dym tytoniowy, skażenie żywności, wody i powietrza.
Arbuzy mają też słabe działanie przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe, a ich nasiona są skuteczne w leczeniu prostaty (zawierają dużo potasu). Dzięki dużej zawartości wody arbuz działa moczopędnie i oczyszcza organizm z toksyn. Jego miąższ i sok zaleca się podawać chorym w stanach podgorączkowych. Jest też skuteczny w leczeniu obrzęków spowodowanych zaburzeniami pracy serca i nerek. Jeśli chcemy schudnąć, możemy zastosować dietę arbuzową - wystarczy raz w tygodniu jeść wyłącznie arbuza i pić dużo wody mineralnej.
O tym jak arbuz działa na męską potencję przeczytaj w serwisie Logo24
Kupując arbuzy, trzeba sprawdzić, czy owoc jest dojrzały i dobry do spożycia. Jest na to kilka sposobów. Najczęściej kupujący pukają w jego skórę - gdy wydaje głuchy dźwięk, to znaczy, że jest dobry. Niektórzy uważają, że dojrzały owoc uciskany dłońmi chrzęści, a od strony szypułki wydziela słodką woń. Arbuzów nie można zbyt długo przechowywać. Najlepiej trzymać je w temp. 13-15 stopni, a pokrojone kawałki - owinięte folią w lodówce. Połówki lub ćwiartki owoców można kupować tylko pod warunkiem, że sprzedawca podzielił owoc przy nas. Zbyt długo leżące przekrojone arbuzy mogą szybko się zepsuć. Arbuzy doskonale nadają się do deserów, sałatek, mięs oraz jako przystawka. Popularne jest wypełnianie arbuza alkoholem, który wymieszany z jego miąższem smakuje całkiem nieźle.
Za kilogram arbuza zapłacimy ok. 1 zł, w promocji - nawet 70 gr.
Serwis Ugotuj.to poleca przepisy z arbuzem , a zwłaszcza: